Nieuwe stormloop verwacht voor paars bloementapijt
‘Blijf op de paden en neem de bus’, raadt het stadsbestuur de bezoekers aan. Foto: idh

Vanaf dit weekend verwacht het Hallerbos opnieuw duizenden bezoekers voor zijn paarse bloementapijt van boshyacinten. Deze toestroom houdt een drietal weken aan. Een gouden raad: neem de gratis pendelbus en blijf op de paden.

Het sprookjesbos komt stilaan tot leven. De bosanemonen bloeien uitbundig en zorgen op zonnige dagen voor stralende witte bloementapijten. Waar de zon vanaf 's morgens tot op de bloemen geraakt, kleuren wilde boshyacinten vanaf nu ook het bos paarsblauw. Dat is vooral op de plateaus in het bos al het geval. In de valleien duurt het even langer vooraleer de zonnestralen de bloemenpracht ten volle laten ontluiken. Het eerste topweekeinde wordt vanaf zaterdag verwacht. De bloemenpracht duurt tot begin mei.

‘Maar er is ook minder leuk nieuws. Het bos staat nog niet helemaal in bloei en langs de randen van de paden zijn de sporen van fotografen en smartphonegebruikers al te vinden: plaatsen waar ze gelegen, gezeten of gelopen hebben op de bloemen. Dat is bijzonder spijtig want op elke voetstap die mensen in de bloemenpracht zetten, komen de bloemen niet meer terug’, zegt boswachter Pierre Kestemont. ‘Het is dus een gouden raad in het belang van het bos en voor de komende generaties die ook nog van dit mooie natuurfenomeen willen blijven genieten: blijf op de paden en pluk geen bloemen. Foto's nemen kan ook vanop de paden.’

Om de boswachters een handje toe te steken en om de duizenden bezoekers in goede banen te leiden, zet de stad Halle tientallen vrijwilligers in die de rol van stewards op zich nemen. Ze informeren bezoekers en leggen hen de regels van een wandeling in het paarse sprookjesbos duidelijk uit.