Sean Spicer, de woordvoerder van het Witte Huis, heeft een bijzonder pijnlijke uitschuiver gemaakt in een poging om zijn onbegrip te uiten over de Russische steun voor de Syrische president Bashar al-Assad. ‘Zelfs Hitler gebruikte geen chemische wapens tijdens de Tweede Wereldoorlog’, aldus Spicer.

Spicer wilde met de vergelijking een punt maken rond de drieste gifgasaanval van het Syrische regime vorige week. ‘Zelfs iemand als Hitler verlaagde zich niet tot het gebruik van chemische wapens. Als je Rusland bent, is dat dat een regime waar je jezelf op één lijn wil mee plaatsen’, aldus Spicer.

Spicer werd door enkele aanwezige journalisten meteen geconfronteerd met het feit dat Hitler nochtans miljoenen joden de dood had ingejaagd in de gaskamers. Toen Spicer werd gevraagd zijn uitspraak over Hitler nader te verklaren, zei hij: "Hij (Hitler) heeft gas niet op dezelfde wijze ingezet tegen zijn eigen volk, zoals Assad doet (...) Hij heeft het naar de Holocaustcentra gebracht, dat weet ik ook wel. Maar waarop ik wil wijzen is dat Assad die wapens naar de steden brengt en die op de stadscentra dropt'. 

Na de persconferentie probeerde Spicer nog eens zijn woorden te verduidelijken. 'Ik heb op geen enkel wijze geprobeerd de gruwel van de Holocaust te milderen', verklaarde hij. Het ging hem om het verschil in strategie van chemische wapens tegen de eigen bevolking in te zetten. 'Elke aanval op onschuldige mensen is verwerpelijk en onvergeeflijk', voegde hij eraan toe.
 

Nancy Pelosi, de fractieleider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vroeg intussen het ontslag van Spicer.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in