Doodzieke baby mag sterven, tegen wens van ouders in
Foto: Photo News

De levensondersteuning van een pasgeboren baby die lijdt aan een dodelijke spierziekte en daardoor hersenschade heeft opgelopen, mag worden stopgezet. Dat heeft een Britse rechtbank dinsdag beslist. De rechter gaat daarmee in tegen de wens van de ouders, die het jongetje naar de VS wilden brengen voor een dure experimentele behandeling.

De baby lijdt aan een erg zeldzame en dodelijke spierziekte. Kinderen die met de ziekte worden geboren, hebben een levensverwachting van hooguit enkele maanden. De ouders wilden hun zoontje Charlie naar de VS brengen voor een dure experimentele behandeling, en hadden daarvoor al 1,4 miljoen euro ingezameld via crowdfunding.

De dokters van het Great Ormond Street-ziekenhuis in Londen waar de baby wordt behandeld, waren daar echter niet voor te vinden. Volgens hen was genezing sowieso onmogelijk, en zou de situatie van het jongetje nauwelijks verbeteren. Volgens de artsen lijdt de baby ook pijn, en zou de behandeling in de VS hem alleen maar nog meer pijn bezorgen. Daarom willen ze de medische ondersteuning die hem in leven houdt, stopzetten.

De ouders trokken daarop naar de rechtbank. Volgens hen heeft Charlie 'niets te verliezen, maar mogelijk wel een gezond en gelukkig leven te winnen'. De rechter volgde die redenering niet. 'Met een zwaar gemoed, maar in de volle overtuiging dat het in Charlie’s eigen belang is, heb ik besloten de vraag van het ziekenhuis in te willigen', klinkt het in het vonnis. Het is nog niet duidelijk of de ouders in beroep gaan.

(belga)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig