VN waarschuwt voor massale hongerdood in Afrika
Foto: AFP

De hongersnood in Afrika neemt volgens de Verenigde Naties dramatische proporties aan. 'Het risico op een massale sterfte in de Hoorn van Afrika groeit', zei Adrian Edwards van de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) dinsdag in Genève.

'Een vermijdbare humanitaire crisis in de regio, die erger kan zijn dan die van 2011, wordt weldra onafwendbaar. Het is bijna te laat.' In 2011 kwamen in de regio 260.000 mensen om het leven.

Alleen al in Zuidost-Ethiopië zijn 50 tot 79 procent van de kinderen tot vijf jaar acuut ondervoed, aldus Edwards. Naast Zuid-Soedan, Somalië en delen van Zuidoost-Ethiopië zijn ook Nigeria en Jemen getroffen. In totaal worden 20 miljoen mensen door een aanhoudende droogte bedreigd.

Verschillende oogsten zijn mislukt. Lokaal is er eindelijk wat regen gevallen, maar het duurt nog een hele tijd voor de velden terug bewerkt kunnen worden, aldus Edwards. Ook de meer dan vier miljoen mensen die gevlucht zijn voor geweld en conflicten, behoren tot de getroffenen.

De donaties zijn alarmerend laag. Volgens OCHA, het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken, is sinds de Verenigde Naties half februari 4,4 miljard dollar vroeg slechts 21 procent van het geld ontvangen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig