Red Panthers mikken op ticket voor WK 2018
Foto: BELGA

De Koninklijke Belgische Hockey Bond (KBHB) heeft dinsdag de halve finale van de World League vrouwenhockey voorgesteld. Die vindt van 21 juni tot 2 juli plaats in Sint-Lambrechts-Woluwe. “We zijn klaar”, liet de voorzitter van de organiserende club La Rasante optekenen op een persconferentie.

De Belgische hockeyvrouwen (FIH 14) werden ingedeeld in een zware groep met Australië (FIH 4), Nieuw-Zeeland (FIH 5), Spanje (FIH 10) en Maleisië (FIH 22). Toch beogen de Belgen één van de tien tickets voor het WK 2018 in Londen. Die gaan naar de beste tien teams over de twee toernooien die geen ticket als gastland of continentaal kampioen versieren. Als gastland India zich tot Aziatisch kampioen kroont, worden er in de World League elf tickets voor het WK verdeeld. In theorie volstaat in Sint-Lambrechts-Woluwe een plek in de top vijf voor WK-kwalificatie.

De Red Panthers klopten maandagavond op La Rasante olympisch kampioen Groot-Brittannië met 2-1 in een oefeninterland. Voor de Panthers was het hun eerste duel onder nieuwe bondscoach Niels Thijssen, die twee weken geleden de fakkel van Ageeth Boomgaardt overnam. Dinsdagnamiddag volgt een tweede duel met de Britten.

Naast het WK-ticket mikt de bond op deelname aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, na het missen van de Spelen in Rio de Janeiro. “De ambitie op de lange termijn is om in de voetsporen van de Red Lions te treden”, stelde de Australiër Adam Commens, technisch directeur bij de KBHB. “Onze wedstrijd tegen Groot-Brittannië geeft vertrouwen. We zien al dat het geleverde werk vruchten afwerpt. En ondanks de moeilijkheden rond haar aanstelling heeft Ageeth Boomgaardt veel bijgebracht inzake structuur, planning, mentaliteit en vooruitgang. Er is een dynamiek in gang gezet. We hebben veel vertrouwen in Niels en zijn staf. Het is een belangrijke periode voor de Red Panthers. Deze jonge groep werkt heel hard en moet nog constanter worden.”

België ontvangt eind juni zes ploegen uit de top tien van de FIH-ranking. In de andere groep zitten Nederland (FIH 1), China (FIH 8), Zuid-Korea (FIH 9), Italië (FIH 16) en Schotland (FIH 17). Het stadion van La Rasante biedt plaats aan 3.000 toeschouwers. De organisatoren hopen over het hele toernooi, dat over een budget van 1 miljoen euro beschikt, 15.000 tot 20.000 kijklustigen naar Sint-Lambrechts-Woluwe te lokken.

La Rasante is klaar voor het evenement, aldus clubvoorzitter Olivier Dautrebande. “Het is interessant om een groot hockeyevenement in Brussel te hebben na drie grote toernooien in het Antwerpse. Dit is een grote uitdaging voor de club, we willen tonen dat we hiertoe in staat zijn”, besloot Dautrebande.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig