‘Geniale’ bankier moet ex-vrouw toch 112,5 miljoen betalen
Foto: blg

‘Ik ben een genie in mijn werk en dus heb ik recht op meer dan mijn ex-vrouw’, vond topbankier Randy Work. Hij kreeg vandaag in zijn scheidingszaak opnieuw ongelijk.

De Amerikaan Randy Work schepte jarenlang bakken geld bij vermogensbeheerder Lone Star Funds, waar hij een vermogen opbouwde van 225 miljoen dollar. Tot na 20 jaar zijn huwelijk op de klippen liep en zijn ex-vrouw, Mandy Gray, in een pijnlijke rechtszaak de helft van zijn vermogen claimde.

Maar de Amerikaanse topbankier vond dat niet kunnen. Zij had volgens hem geen recht op de helft, zoals in de VS en Groot-Brittannië nochtans gebruikelijk is. Dus vroeg hij de rechtbank om ‘rekening houdende met zijn genialiteit’ hem een veel groter deel het gezamenlijke vermogen toe te kennen dan zijn vrouw.

Grensverleggende methodes

De Amerikaans bankier - die vroeg om twee derden van het gezamenlijke gezinsvermogen - had naar eigen zeggen ‘grensverleggende beleggingsmethodes’ gebruikt om grof geld te verdienen op de Japanse obligatiemarkt, waardoor zijn werkgever - Lone Star Funds - vele tientallen miljoenen dollars per jaar verdiende.

Tevergeefs. Een driekoppig panel van rechters in Londen gaf de topbankier vandaag ook in beroep ongelijk. Zij bevestigden het vonnis van een lagere rechtbank. Daarin staat te lezen dat Randy Work tijdens zijn bankierscarrière weliswaar hard heeft gewerkt, maar ook dat hij Lone Star Fund niet heeft opgericht.

Geluk, geen kunde

Randy Work heeft volgens de rechters gewoon het geluk gehad om ‘de juiste man op de juiste plaats te zijn’ en ‘te kunnen meeprofiteren van een tijdelijke boom in de financiële wereld.’ Dat is de voornaamste reden van zijn rijkdom, vinden de rechters, niet zijn persoonlijke genialiteit. Waardoor de Amerikaanse topbankier zijn ex-vrouw nu dus wel degelijk 112,5 miljoen dollar moet uitbetalen.

Nog dit, dat de scheidingszaak in Londen werd gepleit, is geen toeval. Hoewel in zowat alle Engelse scheidingszaken de 50/50-regel wordt toegepast, bestaan er precedenten waarin Londense rechters wegens de ‘uitzonderlijke verdiensten’ van een van beide partners - in de praktijk meestal de man - een van beiden tot twee derde van het gezamenlijke gezinsvermogen toewijzen. Maar dus niet in het geval van Randy Work.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig