Verplegers willigen laatste wens terminale patiënt in: sigaret en glas wijn
Foto: Facebook

De Deen Carsten Flemming Hansen (75) kon niet meer geopereerd worden, oordeelden de dokters. De verpleegkundigen van het Aarhus Universiteitsziekenhuis beslisten vervolgens om zijn laatste wens te laten uitkomen.

Het was een kwestie van uren of hoogstens enkele dagen voordat de terminale Carsten Flemming Hansen zou sterven. De dokters beslisten dat het onmogelijk was om de vijfenzeventigjarige man te opereren. Hij werd opgenomen met een abdominaal aorta aneurysma en interne bloedingen.

Het medisch personeel van het Deense Aarhus Universiteitsziekenhuis besliste om in plaats van een behandeling op te starten, de man een ‘waardige dood’ te verlenen. De verpleegkundigen willigden daarom - in samenspraak met de familieleden - zijn laatste wens in. Die laatste wens? Een glas koele witte wijn en een sigaret terwijl hij samen met zijn familie naar de zonsondergang keek.

Het personeel moest daarvoor wel de regelgeving omzeilen - er mag immers niet gerookt worden in het ziekenhuis. In de Facebookpost van het ziekenhuis wordt duidelijk dat ze het ziekenhuisbed naar een balkon rolden waar wel gerookt kon worden. ‘Het was een heel gezellige en ontspannen sfeer’, zegt verpleegkundige Rikke Kvist. ‘Er waren uiteraard wel familieleden die bedroefd waren omdat hij ging sterven.’

De actie van de verplegers wordt massaal gedeeld op Facebook en ze ontvingen al duizenden positieve reacties.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig