Eindelijk ook in België: Duvel van ’t vat
Foto: rr
Duvel houdt zijn grootste geheim, Duvel op vat, voorlopig nog verborgen voor het Belgische publiek. Dat krijgt wel een voorvertoning in het café van de brouwer.

Al enige tijd wordt gespeculeerd over de komst van Duvel op vat. De brouwer uit Puurs heeft ondertussen succesrijke tests achter de rug in Nederland, de Verenigde Staten en Frankrijk. Maar in België kunt u Duvel op vat alleen proeven in het Duvel Depot, zeg maar het café van de brouwer in Puurs.

Duvel Moortgat maakte het nieuws bekend in de marge van de voorstelling van de achtste Duvel on Tour, een serie van drie fietstochten door Scheldeland en Klein-Brabant ten voordele van een goed doel. De Fietstochten van 20, 50 en 100 km starten aan het Duvel Depot in Puurs, dat voor de gelegenheid Duvel van het vat schenkt.

Schenkcultuur

'De getapte Duvel vraagt een aparte tapinstallatie en een speciale bierleiding, want de druk in de leidingen is met 8,5 gram koolzuurgas veel hoger dan in een gewone bierleiding', zegt persverantwoordelijke Debby Wilmsen.

'In Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten konden cafébazen die installatie aanschaffen. Gevolg was dat onze omzet er vrijwel onmiddellijk steeg. Men schenkt er voornamelijk uit de tap. En de klanten hebben liever bieren van ’t vat. Ze hebben er geen ‘schenkcultuur’ zoals wij die in België kennen. Sommige mensen willen Duvel zelf schenken, anderen willen hem vanop ’t schap of koud.'

Zelf testen

Het hele brouwproces, plus de lagering en gisting, zijn exact hetzelfde als in een fles. Ook op vat is er een nagisting terwijl de Duvel twee weken rust in de warme kamer en een rijping van acht weken in de koude cel. Het koolzuurgasgehalte (8,5 gr CO2 per liter) én het alcoholgehalte is dus identiek, net als kleur, bitterheid en smaak.

Wie wil testen, kan elke vrijdag van 14.00 tot 19.00 uur terecht in het Duvel Depot.