Naast dreiging Preud’homme heeft Club Brugge nu al zeker één geschorste op Anderlecht
Foto: Photo News

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft Club Brugge-verdediger Benoît Poulain dinsdag voor drie matchen geschorst, waarvan twee effectief. Dat wil zeggen dat de titelverdediger geen beroep zal kunnen doen op zijn sterkhouder achterin in de topper bij Anderlecht. Een uppercut, zeker omdat coach Michel Preud’homme ook een schorsing boven het hoofd hangt in de partij tegen paars en wit.

De verdediger van Club Brugge werd op basis van tv-beelden vervolgd voor een wilde tackle op de eerste speeldag van de play-offs. Op slag van rust van de felbevochten “Slag om Vlaanderen” in Gent (2-1) gleed Poulain met beide voeten vooruit richting Gent-speler Brecht Dejaegere, die de tackle net kon ontwijken. Scheidsrechter Bart Vertenten bestrafte de fase met een gele kaart, ook Dejaegere ging op de bon omdat hij hevig protesteerde na de aanslag op zijn enkels. De Reviewcommissie had begrip voor de reactie van Dejaegere en besliste unaniem Poulain disciplinair te vervolgen “omdat de fysieke integriteit van Dejaegere ernstig in gevaar was”.

“Scheidsrechter Vertenten staat zoals hij zelf toegeeft niet in de beste positie en zou allicht rood gegeven hebben als hij het goed had gezien”, trad bondsprocureur de Reviewcommissie bij. Voor de fase vorderde hij twee speeldagen schorsing. Het Bondsparket vroeg ook om een openstaande voorwaardelijke schorsing effectief te maken. Poulain kreeg een jaar geleden een speeldag met uitstel tot 8 april 2017.

Club Brugge zonder Poulain én Preud’homme op Anderlecht?

Club had zelf beelden meegenomen om aan te tonen dat er de hele wedstrijd stevige duels waren. “Volgens de FIFA mag de Reviewcommissie niet overgaan tot vervolging, Vertenten heeft de fase beoordeeld met geel en maakt geen manifeste vergissing. Poulain speelt de bal en gaat niet volledig in met gestrekt been. Dejaegere maakt misbaar, omdat het weliswaar een stevige en viriele tackle was, maar hij wordt niet geraakt en valt zelfs niet. Poulain is bovendien een faire speler met een goede reputatie. We vinden de strafvordering dan ook te zwaar”, zei de raadsman van Club.

De Franse verdediger mist de verplaatsingen naar Zulte Waregem (17 april) en leider RSC Anderlecht (23 april). Club Brugge kan wel nog in beroep gaan.

Gisteravond al raakte bekend dat ook Preud’homme de match op Anderlecht mogelijk zal moeten missen. De trainer van Club Brugge ging in de match tegen Charleroi over de rooie. Doordat hij zich pas volgende week dinsdag zal moeten verantwoorden, is een schorsing in de topper tegen Anderlecht een reëel scenario.