Dewael wil erkenningsprocedure moskeeën tegen het licht houden
Foto: Photo News

Kamerlid Patrick Dewael (Open VLD) wil dat de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart zich buigt over de volledige erkenningsprocedure van moskeeën. Dat moet er voor de voorzitter van die commissie toe leiden dat de procedures efficiënter verlopen, het aantal moskeeën dat voldoet aan de erkenningsvoorwaarden verhoogt en de controle op de naleving van de voorwaarden verbetert.

Uit de discussie over de Diyanet-moskee in Beringen blijkt dat de hele erkenningsprocedure van moskeeën een ingewikkeld kluwen is waar verscheidene overheidsniveaus en instellingen bij betrokken zijn. Dewael benadrukt dat alle burgers het recht hebben hun godsdienst vrij te beleven en dat ze dat moeten kunnen doen in erkende gebedsplaatsen die vrij zijn van politieke of extremistisch religieuze druk en die de fundamentele principes van onze Grondwet respecteren.

Daarom zal de liberale fractieleider aan de onderzoekscommissie naar de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en metrostation Maalbeek voorstellen zich ook te buigen over de erkenningsprocedure, de controle op de voorwaarden en een eventuele intrekking, ‘met respect voor de bestaande bevoegdheidsverdeling’.

Eerder boog de onderzoekscommissie zich over de omstreden Grote Moskee en het Islamitisch Cultureel Centrum in Brussel. Uit hoorzittingen bleek dat die nog steeds niet erkend is, er eventuele linken zijn met Syriëstrijders, dat de financiering vanuit het buitenland en de boekhouding weinig transparant zijn, en dat er een radicale vorm van de islam wordt gepredikt, legt Dewael uit.

De commissie zal die vier pistes daarom verder onderzoeken, onder meer door een bijkomende bevraging van diensten en organisaties zoals de Staatsveiligheid, het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD, het federaal parket en de Moslimexecutieve. Ook zal de commissie een lijst met ‘tegenstrijdige verklaringen’ van de vertegenwoordigers van de moskee overmaken aan het gerecht.

Dewael herinnert er nog aan dat de onderzoekscommissie tijdens de hoorzitting met de directeur van het ICC reeds aandrong op een erkenning. De moskee moet dan aan een aantal voorwaarden voldoen, onder meer inzake financiële transparantie en de eredienst. In ruil kan ze een beroep doen op overheidsfinanciering en een door de FOD Justitie bezoldigde imam, besluit Dewael.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig