Er kan geen militaire oplossing zijn voor Syrië en Rusland moet ‘in zover als mogelijk’ betrokken worden bij de vredesinspanningen. Dat zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 overeengekomen.

‘We geloven niet dat de militaire oplossing de juiste is’, zei de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Angelino Alfano, die een vergadering voorzat van de G7 (de VS, Duitsland, Japan, Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk en Italië) over Syrië in de nasleep van de chemische aanval in Idlib.

Een Brits voorstel om officieren van het Syrische en het Russische leger sancties op te leggen, werd niet gesteund. Wel kwamen de ministers overeen dat Rusland niet moet geïsoleerd worden, maar ‘in zover als mogelijk betrokken worden bij het politieke overgangsproces in Syrië’, aldus Alfano.

Tillerson naar Moskou

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson liet weten dat hij hoopt op een politieke oplossing voor de oorlog en het vertrek van de Syrische president Bashar al-Assad. ‘Wij hopen dat Assad geen deel meer uitmaakt van de toekomst van het land’, zo zei Tillerson aan enkele journalisten. ‘Ze hebben met zulke aanvallen hun legitimiteit opgegeven.’

De ministers van de G7 beschuldigen de Syrische regeringstroepen ervan dat ze een chemische aanval hebben uitgevoerd waarbij 87 mensen omkwamen. In een reactie heeft de VS 59 raketten op een Syrische luchtmachtbasis geschoten.

Tillerson reist later vandaag naar Moskou in de hoop de Russen ervan te overtuigen dat Assad geen betrouwbare bondgenoot is voor hen.

Steun Assad

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault zei dat het tijd is dat Rusland stopt het regime van Assad te steunen en te tonen dat het oprecht voor vrede werkt. ‘We zeggen aan de Russen: grijp deze mogelijkheid om jullie te distantiëren van de horror van het regime van Bashar al-Assad en eindelijk oprecht te tonen dat jullie vrede willen’, aldus Ayrault.

De G7-ministers zijn het eens dat er geen enkele oplossing in Syrië mogelijk is waarbij Assad nog aan de macht blijft, aldus nog de Franse minister.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig