Voor het eerst veelvraat geboren in België
Foto: rr

Voor het eerst in een heel lange tijd is er opnieuw een veelvraat geboren in België. In de Grotten van Han, in de Belgische Ardennen, kreeg de marterachtige diersoort er een nieuw lid bij.

De veelvraat is een bedreigde diersoort waarvan er in Europa nog ongeveer 1.300 zijn, meldt het natuurpark in een persbericht. Hij vormt samen met de bizon, wolf, bruine beer en lynx de Europese ‘Big Five’.

De ‘ouders’ van het pasgeboren diertje kwamen in 2015 over uit natuurparken in Zweden en Rusland. Hoewel de eerste paring vorig jaar in mei werd waargenomen, konden verzorgers van het domein pas in april een glimp van de baby veelvraat waarnemen.

De voortplanting van deze grote marterachtige is vrij bijzonder want na de bevruchting wacht de eicel met groeien tot het einde van de herfst, wat een uitgestelde innesteling wordt genoemd. De echte dracht duurt dan ongeveer veertig dagen.

Wanneer de baby binnen twee jaar zelf volwassen en geslachtsrijp is, zal het worden overgebracht naar een nieuw park om de voortplanting van de diersoort te verzekeren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig