Trump reist veel meer dan Obama, en dat kost wat
Foto: AP

Obama kreeg veel kritiek van zijn conservatieve tegenstanders over zijn reiskosten. Maar nu blijkt dat Trump op weg is dat bedrag heel snel in te halen.

Obama’s reiskosten worden volgens de conservatie waakhond Judicial Watch afgeklopt op 97 miljoen dollar voor de volledige acht jaar van zijn presidentschap. Dat komt op gemiddeld 1 miljoen dollar per maand. Dit bedrag houdt rekening met zowel persoonlijke trips naar Aspen of Massachusetts, als professionele verplaatsingen naar bijvoorbeeld Everglades National Park.

President Trump kostte de belastingbetaler tot nu toe al 21,6 miljoen dollar, of ongeveer 7,2 miljoen per maand. Dat komt omdat hij reeds 21 dagen in Mar-A-Lago verbleef, zijn privéverblijf in Florida. Toch zullen de reizen van Trump naar Florida waarschijnlijk snel tot een einde komen. Verschillende bedrijven in Palm Beach County werden gewaarschuwd dat de president in mei nog zal langskomen. Daarna wordt het te warm in Florida, en zal de president waarschijnlijk niet meer afreizen. Verwacht wordt dat de president dan meer zal reizen naar Trump Tower in New York City of zijn Trump National Golf Club in New Jersey. Maar ook daar kost de beveiliging een flinke duit. Toen Trump als president-elect nog in de Trump Tower woonde, kostte dat de stad dagelijks 500.000 dollar (465.000 euro), aldus CBS.

Naast de reiskosten van president Trump is er ook kritiek op de kosten van de dagelijkse beveiliging van de president en zijn familie. First Lady Melania blijft met hun zoon Baron in New York wonen tot het einde van het schooljaar. Deze extra beveiliging kost tussen de 127.000 en 146.000 dollar per dag en zorgt voor meer druk op de politieagenten van de stad.

Kritiek

De reiskosten zorgen voor ophef omdat Trump in het verleden kritiek gaf op Obama omwille van zijn reizen. Als president Trump zo vaak blijft reizen, zal hij het bedrag van zijn voorganger ruimschoots overschrijden.

 

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig