‘Brussel moet uitnodigender worden voor veganisten’
Foto: ss

Uiteten gaan in de hoofdstad is geen opgave, met tal van goede restaurants voor ieders budget. Dat wordt weliswaar net iets moeilijker als je de veganistische keuken verkiest, maar daar wil het Brusselse initiatief Veganizer BXL snel verandering inbrengen.

Wie veganistisch wil eten, heeft maar best zijn eigen adressenboekje op zak voor een avondje op restaurant. Weinig restaurants bieden een volwaardig veganistisch alternatief aan, laat staan dat er veel keuze is tussen verschillende gerechten.

Die frustratie bracht vriendinnen Louise en Leonoor ertoe om eind vorig jaar Veganizer BXL in het leven te roepen, geïnspireerd door het succes van hetzelfde concept in New York. Zij reiken de hand uit naar restaurants die ook veganisten willen uitnodigen: Louise, chef-kok in een Brussels restaurant, helpt hen om plantaardige versies van hun gerechten te bedenken.

Daarna krijgen de restaurants een certificaat en worden ze automatisch lid van het platform, waardoor mensen die op zoek zijn naar (of gewoon geïnteresseerd zijn in) de veganistische keuken, gemakkelijk de weg vinden naar deze adressen.

Hamburger op basis van bier

Op 24 april lanceren ze in het Elsense hamburgerrestaurant LesSuper Filles du Tram hun veganistische ‘Brussels Beer Burger’. ‘Het is niet gewoon een vegaburger maar het zal effectief naar vlees smaken. We gaan verder op het Brussels Beer Project, waar bier van brood gemaakt word. Wij gaan opnieuw op basis van dat bier onze burger maken. Je zal dus een beetje bier in de burger proeven’, vertelt Louise aan Bruzz.

De twee vriendinnen zijn overigens niet allebei volbloed veganist, voor Louise draagt het voornamelijk om bewustwording. ‘Ik werk in een vleesrestaurant en eet soms nog vlees dus ik ben er niet tegen. Laten we zeggen dat ik voor 85 procent veganist ben. Ik vind gewoon dat we met te veel zijn om elke dag dierlijke producten te eten.’