‘Crembo’ pakt uit met fusie
Foto: BELGA

Aalter en Knesselare fuseren. Dat kondigde de Aalterse burgemeester Pieter De Crem gisterenavond aan op de gemeenteraad. De inwoners van Knesselare moeten wel nog groen licht geven.

De grote knopen zijn doorgehakt, een fusie tussen Aalter en Knesselare is zéér dichtbij. De macht van het ‘Cremlin’, zoals het gemeentehuis wordt genoemd sinds Pieter De Crem er burgemeester is, zal dus verder reiken in Oost-Vlaams territorium. Op 23 mei zullen de twee gemeenten gelijktijdig een gemeenteraad organiseren om de beslissing te bekrachtigen.

Waarom die twee? Aalter en Knesselare tellen samen ongeveer 30.000 inwoners. ‘Dat is het richtsnoer van de Vlaamse regering voor toekomstige, verplichte fusies’, zegt Pieter De Crem (CD&V). Over zo’n verplichting is nog niets beslist, maar alvast N-VA pleit ervoor. CD&V wil liever vrijwillige fusies blijvend stimuleren.

Aalter is in dit duo echter duidelijk de ‘grote broer’. Dat ‘Crembo’ helemaal alleen over de fusie communiceerde, zonder Knesselare, bewijst dat alleen maar. Knesselare telt zo’n 8.000 inwoners, Aalter iets meer dan 20.000. De Crem liet volgens Het Laatste Nieuws gisteren bovendien uitschijnen dat de nieuwe fusiegemeente gewoon ‘Aalter’ zou heten.

Gratis containerpark

‘De fusie heeft alleen maar voordelen’, zei De Crem in het radionieuws. Zo zullen Knesselaren gebruik kunnen maken van het gratis containerpark van Aalter, en de lagere belastingen van Aalter zullen behouden blijven in de fusiegemeente. ‘En dan is er natuurlijk de schuldvermindering die de Vlaamse regering aanbiedt’, wierp De Crem op.

‘De gesprekken verlopen inderdaad positief’, gaf schepen in Knesselare Herlinde Trenson toe in De Ochtend op radio 1. Al behoedde ze zich voor overhaaste conclusies. ‘Eerst moeten er nog enkele werkgroepen samenkomen, dan beslist het schepencollege en vervolgens de gemeenteraad. Maar de burgers moeten er zich ook nog over uitspreken. Als die niet mee willen, dan springt de fusie alsnog af.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig