Yellen klaagt over politieke druk
Fed-voorzitter Janet Yellen. Foto: REUTERS

Janet Yellen, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, klaagt over toenemende ‘politieke druk’, zonder president Trump bij naam te noemen.

De nochtans cruciale onafhankelijkheid van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, wordt ‘bedreigd’ door politieke druk. Dat heeft de voorzitter van de Fed, Janet Yellen, maandagavond gezegd in een vragenronde aan de Universiteit van Michigan.

‘Een vorm van bedreiging weegt op onze onafhankelijkheid’, zei Yellen. Ze verwees daarbij naar verschillende wetsvoorstellen in het Congres, die erop gericht zijn de manoeuvreerruimte van de Fed in te perken. Yellen benadrukte dat het ‘erg belangrijk’ is dat de centrale bank haar monetair beleid kan uitstippelen ‘zonder politieke druk op korte termijn’.

Donald Trump werd niet bij naam genoemd, maar de nieuwe president heeft tijdens zijn campagne wel uitgehaald naar de centrale bank. Hij beschuldigde de instelling ervan de democraten te helpen. Yellen lijkt op haar beurt niet gewonnen voor de dereguleringsplannen van Trump in de financiële sector. De strengere bankenregels hebben er volgens haar niet toe geleid dat er minder kredieten zijn verstrekt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig