Noord-Korea heeft aangegeven te zullen reageren op de ‘dwaze’ ontplooiing van een Amerikaanse vloot richting het Koreaanse schiereiland. Pyongyang is klaar voor een ‘oorlog’, zo klinkt het nu de spanning in de regio gevoelig stijgt.

‘De dwaze Amerikaanse ontplooiing om de Democratische Volksrepubliek Korea binnen te vallen heeft een alarmerend stadium bereikt’, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens het officiële persagentschap KCNA. Het gaat om de eerste reactie van het regime sinds de aankondiging van Washington dat het vliegdekschip USS Carl Vinson en zijn vloot onderweg zijn naar het Koreaanse schiereiland. Noord-Korea ‘is klaar om te reageren, welke soort oorlog de VS ook willen voeren’, klinkt het nog.

President Donald Trump had onlangs aan zijn adviseurs gevraagd om alle opties op te lijsten om druk te zetten op het regime in Pyongyang en het te verplichten zijn nucleair programma stop te zetten. Eerder dreigde hij al met een unilaterale actie tegen Noord-Korea indien China er niet in slaagt Pyongyang te overtuigen om een andere koers te varen. Dinsdag nog verklaarde het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat een militaire actie tegen Pyongyang nooit zou gebeuren zonder ‘nauwe samenwerking’ tussen de VS en Seoel, aldus persagentschap Yonhap.

Nucleaire test

De reactie van het regime van dinsdag lijkt echter te suggereren dat het niet van houding is veranderd. ‘We nemen de meest strikte maatregelen om terug te vechten tegen provocateurs, om ons met wapens te verdedigen’, aldus de woordvoerder van het buitenlandministerie nog via KCNA.

Bovendien zijn er vermoedens dat Noord-Korea een nieuwe nucleaire test zal uitvoeren, aangezien het land zaterdag de 105de verjaardag van zijn oprichter viert. Dergelijke ceremonies zijn vaak een voorbode voor militaire acties, en uit satellietbeelden zou blijken dat een test wordt voorbereid. Pyongyang heeft tot nu toe al 5 nucleaire tests uitgevoerd, waarvan twee in 2016.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig