Giro telt podiumkandidaat minder: Aru moet passen na val op training
Foto: AFP

De Italiaan Fabio Aru moet passen voor de Ronde van Italië (5-28 mei). Dat heeft zijn team Astana maandagavond bevestigd. Voormalig Vueltawinnaar Aru kwam tien dagen geleden tijdens een trainingskamp met zijn team Astana in de Sierra Nevada ten val, liep daarbij schaafwonden op en ook de linkerknie werd geraakt. Uit verder onderzoek is gebleken dat hij met een slijmbeursontsteking (bursitis) aan de knie sukkelt.

In de dagen na het incident ging Aru al onder de scanner, maar daarbij werden geen breuken vastgesteld. Volgens Astana reed Aru lek en ontplofte vervolgens zijn voorband. “Fabio moet tien dagen volledige rust en behandeling in acht nemen en op 20 april volgt er bijkomend onderzoek”, meldde Astana maandagavond. “Het management heeft besloten dat Fabio niet zal deelnemen aan de Giro van 2017, het verdere verloop van zijn koerskalender volgt van zodra hij helemaal hersteld is”, klinkt het.

Aru bereidde zich in Spanje voor op de Tour of the Alps, een Italiaanse rittenkoers buiten categorie die van 17 tot 21 april plaatsvindt. “Ik vind dit heel jammer en ben erg ontgoocheld”, reageerde de onfortuinlijke Aru al. “Ik was al langer aan het dromen over de start van de Giro in mijn Sardinië en was me al maanden aan het voorbereiden. Met spijt in het hart moet ik afmelden.”

De 26-jarige Aru heeft met de Vuelta (in 2015) een grote ronde op zijn naam. In de Giro stond hij al twee keer op het podium (tweede in 2015, derde in 2014). Bij zijn eerste Tourdeelname werd de Italiaan vorig jaar dertiende op ruim 19 minuten van Chris Froome.