Ducarme betreurt Trump-semantiek Crombez
Foto: BELGA

MR-fractieleider Denis Ducarme betreurt dat SP.A-voorzitter John Crombez zijn toevlucht gezocht heeft tot 'de beledigingen en de semantiek van Trump' in de jongste controverse rond N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir. Ducarme is wel niet mals voor Demir. 'Zuhal Demir had het als staatssecretaris beter niet zo gezegd', klinkt het bij de N-VA-fractie in het Brussels Parlement.

Crombez had de federale en Vlaamse regeringsleiders, Charles Michel en Geert Bourgeois, 'sukkelaars' omdat ze volgens de SP.A-voorzitter niet krachtig genoeg gereageerd hebben op de verklaringen van respectievelijk Zuhal Demir - dat de CD&V moslims als kiesvee beschouwt - en Liesbeth Homans - die in een polemiek verzeilde rond de intrekking van de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen.

'John Crombez is gewoonlijk redelijk, maar door zijn kalmte te verliezen haalt hij het niveau van de politiek enkel naar beneden', meent Denis Ducarme. De MR-fractieleider wijst er Zuhal Demir ook op dat ze bevoegd is voor het armoedebeleid. Hij verwacht dat ze hier met inhoudelijk voorstellen komt. 'Niemand wordt beter van dit soort provocaties, ook niet de auteurs'.

Ducarme meent dat de premier Demir duidelijk heeft terechtgewezen. 'Ik wil dat het incident gesloten wordt en dat we niet terecht komen in een golf van beledigingen'. Maar CD&V heeft reeds laten weten dat het incident met Demir niet gesloten is.

'Zuhal Demir had het in haar functie als staatssecretaris beter niet op die manier gezegd,' liet de woordvoerder van de N-VA-fractie in het Brussels Parlement optekenen bij Bruzz. Dat is geen kritiek, maar een verwijzing naar de tweet van Zuhal Demir van zondagavond, waarin ze erkende dat de rol van staatssecretaris niet die van parlementslid is, verduidelijkte hij aan Belga.

N-VA-voorzitter Bart De Wever wilde maandag niet reageren op de polemiek rond de uitspraken van Demir.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig