Russische oppositieleider Navalny na twee weken vrijgelaten
Foto: AFP

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny, die in 2018 wil opkomen bij de presidentsverkiezingen, is maandag weer vrijgelaten. Twee weken geleden werd hij opgepakt tijdens een verboden protestactie tegen corruptie in het centrum van Moskou, waartoe hij zelf had opgeroepen. Volgens de autoriteiten werden in totaal ongeveer 500 mensen opgepakt, de oppositie zegt dat het om het dubbele gaat.

Na een oproep van Navalny waren eind maart in een honderdtal steden verspreid over Rusland tienduizenden mensen op straat gekomen. Het ging om een van de grootste demonstraties tegen de regering in jaren.

De 40-jarige Navalny is bekend om zijn anticorruptiecampagnes, waarmee hij zich richt tot de top van het Kremlin. Vier jaar geleden kwam hij op bij de burgemeestersverkiezing in Moskou en werd daarbij verrassend tweede met 27 procent van de stemmen. Daarna werd hij veroordeeld voor corruptie, waardoor hij zich niet meer verkiesbaar kon stellen. Volgens tegenstanders ging het om een politiek gemotiveerd proces.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig