Meer sociale huurders kopen hun sociale woning
Archiefbeeld Foto: BELGAIMAGE

In 2016 werden in totaal 89 sociale huurwoningen verkocht aan huurders. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Liesbeth Homans op een schriftelijke vraag van Mercedes Van Volcem (Open Vld). Dat zijn er meer dan in 2015. Uit een vorig antwoord bleek dat er in 2015 en de eerste helft van 2016 in totaal 79 huurders gebruik maakten van hun recht om hun woning te kopen.

Huurders van een sociale woning in Vlaanderen hebben mits een aantal voorwaarden het recht om de woning te kopen. Zo moet dit pand al minstens 15 jaar verhuurd geweest zijn als een sociale woning en de koper zelf dient er al minstens 5 jaar ononderbroken gewoond te hebben. Hij moet zich ook engageren om nog minstens 20 jaar in de woning te blijven wonen.

De verkoopprijs van de woning is steeds gelijk aan de schattingsprijs en bedroeg in 2016 gemiddeld 169.352 euro, tegenover 170.170 euro in de periode 2015-1e helft 2016. In 2016 werd voor een totaal van 42,6 miljoen euro sociale huurwoningen verkocht. Dit cijfers slaagt niet enkel op de verkopen aan de huurders, maar omvat ook de verkopen op de private markt.

Op de vraag van Van Volcem wat de sociale huisvestingsmaatschap (SHM) kan doen als ze vaststelt dat de betrokkene na aankoop van de sociale woning zijn bewoningsplicht niet naleeft stelt Homans ‘dat de SHM dit enkel kan sanctioneren via de uitoefening van het recht van wederinkoop’. ‘De SHM kan geen schadevergoeding vragen’, aldus de minister.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig