Tweede reuzenaronskelk in bloei in Plantentuin

Enkele uren nadat maandagmiddag in de Plantentuin van Meise een reuzenaronskelk in bloei kwam te staan is er tot verrassing van de directie nog een tweede plant opengebloeid. Deze tweede bloei was immers pas over een week verwacht. Vanwege dit uitzonderlijk gebeuren is de Plantentuin op 10 en 11 april open tot 22 uur. De bloem is immers na 72 uur al verwelkt.

De reuzenaronskelk is een zeldzame plant die voorkomt in de tropische regenwouden van het Indonesische eiland Sumatra. De Plantentuin beschikt over 12 exemplaren. Het is sinds 2008 al de zesde en zevende keer dat er een dergelijke plant in bloei komt te staan.

Typisch aan deze bloei is dat er zich uit de knol een grote rechtopstaande bloem ontwikkelt en op dat ogenblik een wansmakelijke lijkengeur verspreidt. De twee nieuwe bloemen zijn slechts 143 en 131 cm groot wat klein is in vergelijking met de recordhoogte van 244 cm die een andere plant in Meise in 2013 haalde.

Omdat er zo snel na mekaar een tweede bloei aankomt had de Plantentuin gehoopt om voor het eerst een reuzenaronskelk te kunnen bestuiven. Bij deze plant is zelfbestuiving immers niet mogelijk omdat de mannelijke bloemetjes pas rijp zijn en hun stuifmeel afgeven 24 uur na de bloei van de vrouwelijke bloemetjes.

Omdat de twee planten maandag zo kort na mekaar openbloeiden is de bestuiving volgens woordvoerder Koen Van Es echter niet mogelijk. Ook het invriezen van het stuifmeel biedt geen perspectief omdat er de komende maanden geen nieuwe bloei op komst is en het goedje niet zo lang kan bewaard worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in