Op het Copenhagen Architecture Festival eind deze maand wordt de documentaire Big Time voorgesteld, over de Deense architect Bjarke Ingels. Daarvoor werd hij onder meer gevolgd tijdens de bouw van de Courtscraper, een wolkenkrabber in New York die werd gelauwerd met de tweejaarlijkse Hochhaus-preis.

De 42-jarige Ingels begon zijn carrière aan de zijde van de Brusselse architect Julien De Smedt, nadat ze elkaar hadden leren kennen op het bureau van Rem Koolhaas. Maar in 2006 gingen ze elk hun eigen weg en startte Ingels met Bjarke Ingels Group (BIG) een eigen ontwerpbureau, dat de voorbije jaren de ene opdracht na de andere binnenrijfde.

Naast de Courtscraper in Manhattan, die vorig jaar werd opgeleverd en opduikt in de documentaire, ontwierp Ingels ook de laatste toren voor de site van het World Trade Center. Het 408 meter hoge gebouw telt tachtig verdiepingen en valt op door de top met een reeks gestapelde blokken met groenterrassen. Er wordt gemikt op 2020 om het gebouw op te leveren.

In afwachting van de documentaire kunnen fans alvast afstemmen op de Netflix-serie ‘Abstract: the art of design’, want ook daarvoor liet Ingels zich van dichtbij volgen in zijn creatieve proces.