Boris Johnson: 'Sancties voor Syriërs en Russen na gifgasaanval'
Boris Johnson. Foto: rtr

In Italië zijn de minister van Buitenlandse Zaken bijeengekomen om een aantal hete hangijzers te bespreken, de crisis in Syrië voorop. Brits minister Boris Johnson riep daarbij op Syrische en Russische legerleiders in Syrië te bestraffen. Zijn Amerikaanse collega Rex Tillerson maakte dan weer duidelijk dat de VS niet zullen twijfelen om opnieuw in te grijpen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de zeven grootste industriële landen zitten vandaag en morgen samen in Italië. Daarbij zullen Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Groot-Brittannië en Japan meer informatie willen van de VS over de aanval op de Syrische luchtmachtbasis eind vorige week.

Vooral de Europese ministers zullen willen weten of Amerikaans president Donald Trump in tegenstelling tot eerdere uitspraken nu toch af wil van Syrisch president Bashar al-Assad. Bovendien hopen sommige landen dat de VS de Russen onder druk zullen zetten om Assad te laten vallen.

'We zullen bekijken of we verdere sancties kunnen ondernemen', verklaarde Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson aan Sky News over de chemische aanval van vorige week. 'Zeker tegen sommige Syrische militaire leiders, maar ook tegen sommige Russische militaire figuren die betrokken zijn bij de coördinatie van de Syriche militaire acties.'

Johnson zegde afgelopen weekend nog een trip naar Moskou af om naar de G7-top te kunnen gaan. Na de Amerikaanse aanval op een luchtmachtbasis van het Syrische leger had de Britse minister naar eigen zeggen andere prioriteiten.

Tillerson bezoekt monument slachtoffers nazi's

De  Amerikaanse minister Rex Tillerson bracht bij zijn aankomst hulde aan de dorpsleden van het Italiaanse Sant’Anna di Stazzema, die door de nazi’s werden uitgemoord in 1944. Daarbij verwees hij onrechtstreeks ook naar het ingrijpen in Syrië. ‘We verbinden ons er opnieuw toe om iedereen tot de orde te roepen die misdaden begaat tegen onschuldigen, waar dan ook ter wereld.’

De ministers moeten vandaag en morgen het pad effenen voor de volgende samenkomst van de regeringsleiders van de G7. Die komen eind mei samen in Sicilië.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig