De uithaal van staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) naar CD&V is voor de Vlaamse christendemocraten ‘nog niet gesloten’. Zonder toenadering dreigt CD&V ermee de beleidsbrief van Demir niet goed te keuren.

Dat werd maandag vernomen in CD&V-kringen. Na de forse uitspraken van de staatssecretaris had CD&V-voorzitter Wouter Beke verontschuldigingen gevraagd. ‘We hebben geen excuses gekregen’, klinkt het.

Demir had in een interview met De Zondag CD&V-voorzitter Beke verweten moslims te zien als kiesvee. Beke had daarop excuses gevraagd en premier Charles Michel tikte Demir op de vingers. In een tweet stelde Demir zondagavond de kritiek van de premier te aanvaarden. Voor haar is het incident daarmee gesloten, liet ze weten. Excuses kwamen er echter niet.

Beleidsnota

Binnen CD&V valt maandag te horen dat de tweet weliswaar een teken is dat de staatssecretaris ‘gas heeft teruggenomen’, maar het incident is voor CD&V daarmee duidelijk nog niet gesloten. ‘Demir zegt de Vlamingen te willen waarschuwen voor ons. Waarschuwen! Voor een eigen coalitiepartner.’ Voor CD&V passen dan meer dan ‘halve excuses’. Meteen wordt gedreigd met een boycot van de beleidsnota die Demir na de paasvakantie in de Kamer nog moet voorstellen. Het is onduidelijk of CD&V het conflict echt op die manier wil op spits drijven. De bal ligt volgens CD&V in elk geval in het kamp van de staatssecretaris.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig