In Zweden is de aanslag van vrijdag herdacht met een minuut stilte. Het land zal nooit zwichten voor terrorisme, zei de Zweedse premier.

In heel het land werd ter nagedachtenis van de slachtoffers een minuut stilte gehouden.

‘We zullen ons nooit overgeven aan terreur’, zei Lofven in zijn speech aan het stadhuis van Stockholm met de koninklijke familie, regeringsleden en leden van de hulpdiensten naast hem.

Aan de nabestaanden van de slachtoffers zei hij: ‘Jullie staan niet alleen, we denken aan jullie. Alle Zweden staan aan jullie zijde.’

De burgemeester van Stockholm, Karin Wanngard, zei dat Stockholm een ‘open en tolerante’ plaats zal blijven. ‘We zullen nooit toegeven aan geweld. We laten terreur nooit overwinnen.’

Gisteren organiseerden duizenden Stockholmers nog een ‘liefdesfeest’ tegen terreur en haat.

Dader

Vrijdag reed een vrachtwagen in op voetgangers in een winkelstraat in Stockholm. Vier mensen kwamen om. Het gaat om Belgische vrouw uit Lembeek (Halle), een Brit en twee Zweden. Een van de Zweden zou een 11-jarig meisje zijn. Vijftien anderen raakten gewond.

Mondjesmaat komt informatie vrij over de vermoedelijke dader. Het gaat om de 39-jarige Oezbeek Rakhmat Akilov, die sinds 2014 in Zweden woonde. Zijn asielaanvraag was afgewezen. De politie zocht hem sinds februari 2017 om hem uit te wijzen.

Ooit liep Akilov in het vizier van de veiligheidsdienst Säpo, maar toen was de connectie met terrorisme ‘te marginaal’.

De aanslag is niet opgeëist.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in