Amerikaanse en Russische ruimtevaarders terug op Aarde
Foto: Photo News

Een bemande Sojoez, een ruimtecapsule van Russische makelij, is maandag geland in de Kazachse steppe. Het ruimtetuig bracht drie bemanningsleden van het internationaal ruimtestation weer naar de Aarde.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA laat dit op Twitter weten en het wordt bevestigd door het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA.

De Amerikaanse astronaut Shane Kimbrough en de twee Russische kosmonauten Sergey Ryzhikov en Andrey Borisenko wisselden het ruimtestation ISS in voor de Aarde. Hun Sojoez landde in Kazachstan om 13.23 uur Belgische tijd. De ruimtevaarders keren naar huis na een verblijf van 173 dagen in de ruimte. Volgens de eerste bevindingen van NASA zijn de mannen in goede gezondheid.

Zondag droeg Shane Kimbrough de leiding over aan de Amerikaanse Peggy Whitson. Als zij op 24 april nog in de ruimte vertoeft, breekt ze het record van 534 dagen in de ruimte (cumulatief) van Jeff Williams. De 57-jarige vrouw heeft de leiding over het ISS en de twee bemanningsleden, kosmonaut Oleg Novitskiy en Thomas Pesquet van het Europees ruimtevaartorganisatie (ESA).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig