Kinshasa verandert in spookstad op dag van protest
Foto: AFP

De Congolese hoofdstad Kinshasa is maandagochtend veranderd in een spookstad. Dat melden journalisten van persagentschap AFP. De oppositie tegen president Joseph Kabila riep op tot protest, maar de politie verbood alle protestmarsen en vaardigde een samenscholingsverbod uit.

De anders zo bruisende straten van Kinshasa waren maandagochtend verlaten, winkels gingen later open en het openbaar vervoer lag er plat. De politieke partij l’Union pour la démocratie et le progrès social (UDPS), van de historische oppositieleider Etienne Tshisekedi die in februari overleed, had de bevolking opgeroepen om maandag in alle Congolese steden te protesteren tegen president Kabila. Daarop verbood de politie alle protestacties en verklaarde ze dat ze groepen van meer dan tien personen uiteen zou drijven. Vlakbij de universiteit van Kinshasa verzamelden maandagochtend een dertigtal militairen en leden van de oproerpolitie om erop toe te zien dat het samenscholingsverbod gerespecteerd wordt.

De DRC maakt een politieke crisis door sinds de herverkiezing van president Kabila in 2011. De spanningen lopen hoog op sinds 20 december, omdat zijn laatste ambtstermijn toen verstreek, maar hij sindsdien weigert af te treden. Bij protesten kwamen er al tientallen mensen om. Felix Tshisekedi noemde president Kabila zondag nog ‘het grootste obstakel in het democratisch proces’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig