Knuffelduo van Pompeii was wellicht mannelijk

De twee mensen die in elkaars armen zijn overleden nadat de Vesuvius in 79 na Christus was uitgebarsten, zijn wellicht twee mannen.

Twee mensen die in elkaars armen troost, hulp of liefde zochten net op het moment de Vesuvius met zijn allesverslindende lava- en stenenstroom hun levens voor altijd stilzette. Dat is het verhaal achter het iconische knuffelbeeld van Pompeii. Het gebeurde bijna tweeduizend jaar geleden, in 79 na Christus, en er vielen in een twee dagen tijd duizenden doden, maar dit versteende duo blijft nog altijd tot de verbeelding spreken.

Toen ze begin vorige eeuw gevonden werden, zag iedereen er meteen een koppeltje in, een symbool van liefde dat dood en rampspoed trotseerde. Archeologen doorprikten algauw de illusie. Het zou om twee vrouwen gaan, misschien zelfs een moeder en haar dochter. Maar ook die interpretatie is nu aan herziening toe. Uit DNA-onderzoek en CAT-scans is nu gebleken dat het wellicht twee mannen zijn. ‘Pompeii blijft ons verbazen’, aldus Massimo Osanna, de directeur van de wereldberoemde archeologische site. Al houdt ook hij een slag om de arm, omdat het DNA-materiaal na al die eeuwen natuurlijk niet onbeschadigd is.

Afgaand op de analyses van botten en tanden, wordt gedacht aan een man van achttien en een van twintig, die geen familie zijn van elkaar. Vaststellingen die het volgens Osanna niet onwaarschijnlijk maken dat het om een homokoppel gaat. ‘Moeilijk met zekerheid te stellen,’ zegt hij, ‘maar als je kijkt naar hun lichaamshoudingen, is het zeker een mogelijkheid.’ Een van de twee ligt met het hoofd op de borst van de andere, alsof hij bescherming zoekt. Het is een hypothese die meteen ook flink wat kritiek uitlokt. Toen men nog dacht dat het twee meisjes waren, is nooit gedacht aan een lesbische relatie, aldus critici.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig