‘Pak meer Brusselse daklozen overleden’
Foto: put

Vorig jaar zijn in Brussel 72 daklozen overleden. Dat blijkt uit cijfers van de organisatie Collectief Straatdoden, waar Sudpresse over bericht. De cijfers liggen een stuk hoger dan in 2015: toen stierven 55 daklozen in Brussel.

Officiële gegevens over het aantal daklozen zijn er niet, maar het Collectief Straatdoden merkt een stijging op. Wellicht stijgt daarom ook het aantal daklozen dat is overleden.

Van de 72 mensen die in 2016 overleden, leefden er 40 op het moment van hun dood effectief op straat, onder wie opvallend veel mensen met de Poolse nationaliteit. De anderen waren ook daklozen, maar zij verbleven tijdelijk in een onthaalcentrum, bij vrienden of in het ziekenhuis.

De vrieskou is niet de belangrijkste doodsoorzaak. Volgens Bert de Bock, coördinator van de organisatie, speelt er een ‘veelheid aan factoren’, zoals constante stress, slecht slapen en onbehandelde ziektes.

‘Tot nu toe wilden we altijd heel genuanceerd zijn in onze uitspraken, maar de cijfers zijn al aan het stijgen sinds dit collectief 12 jaar geleden werd opgestart’, zegt De Bock. De coördinator spreekt van een ‘verdriedubbeling sinds 2005’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig