De favoriete aandelen van Ivan Snurer, beheerder van Quantalytica
Foto: rr

‘Er gaat meer geld verloren met anticiperen op beurscorrecties dan met de correcties zelf’, zegt Ivan Snurer.

De toekomst laat zich niet voorspellen, niettemin wordt van analisten verwacht dat zij over een glazen bol beschikken die tot op de millimeter precies is. Want beleggers maken zich altijd zorgen. Als het niet is om de koersdalingen, dan boezemt de bull-run schrik in. Maar het meest benauwd zijn ze voor zwarte zwanen. Dit zijn hoogst onwaarschijnlijke gebeurtenissen met nefaste gevolgen. Er gaat echter meer geld verloren met het anticiperen op beurscorrecties dan in de koersdalingen zelve.

Het verleden leert ons ook dat meerdere wegen (lees: beleggingsstrategieën) naar Rome leiden, waarbij de drie d’s de sleutel tot succes zijn. En jawel, met discipline, diversificatie en dividend komt u bij beleggen een heel end.

Maar ja, als het over geld gaat, maken mensen het zich graag moeilijk. Vooral banken gebruiken termen waarvan het hoofd gaat tollen. Beleggers moeten evenwel bewust zijn van de mogelijkheden (selectiecriteria) waarmee zij evenwichtigere beslissingen kunnen nemen. Om een moeilijk woord te gebruiken: middels zogenaamde kwadrantenanalyses kunt u de kernkwaliteiten van aandelen in kaart brengen. Dat is een simpele manier om een heldere kijk te krijgen op de sterke en zwakke punten.

Als u de indexleden van de STOXX Europe 600 onderwerpt aan een kwadrantenanalyse, dan wordt snel duidelijk welke aandelen de voorkeur genieten. De winnaars zijn de aandelen die goed scoren qua dividendrendement, groeivoet van het dividend, omzetgroei en de ontwikkeling van de vrije kasstroom, maar enkel en alleen als zij aantrekkelijk gewaardeerd zijn, dat wil zeggen als ze een koers-winstverhouding hebben die lager is dan het langetermijngemiddelde van de beurs.

Zo kom ik, in alfabetische volgorde aan de volgende aandelen:

Continental AG

Continental AG (D CON) is vooral bekend als (toe)leverancier van (auto)banden, maar ze produceren ook reminstallaties, stabiliteitssystemen en andere voertuigonderdelen. Het hoofdkwartier staat in Hannover, Duitsland.

Koers: 199,80 euro

koers-winstverhouding: 14,3

koers/boekwaarde: 2,85

koers/omzet: 0,99

dividendrendement: 2,13%

Ipsos SA

Ipsos SA (F IPS)is onderzoeksbureau dat zich tot doel heeft gesteld om haar klanten te inspireren met verrassende en unieke marketinggegevens bij het nemen van commerciële beslissingen. Het wereldwijde hoofdkantoor van de organisatie is gevestigd in Parijs.

Koers: 28,98 euro

koers-winstverhouding: 11,9

koers/boekwaarde: 1,40

koers/omzet: 0,72

dividendrendement: 2,92%

L.E. Lundbergföretagen AB

L.E. Lundbergföretagen AB (S LUNDB) ia van oorsprong een Zweeds bouwbedrijf dat zich geleidelijk aan transformeerde tot een investeringsmaatschappij dat met name in commercieel en residentieel vastgoed belegt. Het hoofdkantoor is hoe kan het anders gevestigd in Stockholm.

Koers: 600 SEK

koers-winstverhouding: 6,02

koers/boekwaarde: 1,40

koers/omzet: 3,81

dividendrendement: 0,94%

Smurfit Kappa Group PLC

Smurfit Kappa Group PLC (IE SKG) is een Ierse multinational die verpakkingen maakt. Het bedrijf is ontstaan uit de fusie van Jefferson Smurfit en Kappa Packaging. Smurfit Kappa heeft vijf nederzettingen in België, maar de hoofdzetel is gevestigd in Dublin.

Koers: 24,46 euro

koers-winstverhouding: 12,9

koers/boekwaarde: 2,51

koers/omzet: 0,70

dividendrendement: 3,26%

William Hill PLC

William Hill PLC (GB WMH) is een van ’s werelds bekendste en oudste aanbieders van weddenschappen Door de jaren heen veranderde het bedrijf enkele keren van eigenaar en werd het een beursgenoteerd gokbedrijf. Door nieuwe wetgeving heeft William Hill zich noodgedwongen van de Belgische markt teruggetrokken. De laatste jaren is het bedrijf vooral actief op het internet, maar het hoofdkantoor zit ouderwets in Londen.

Koers: 286,10 GBp

koers-winstverhouding: 15,2

koers/boekwaarde: 2,08

koers/omzet: 1,55

dividendrendement: 4,37%