Een kinderdagverblijf in Aalst heeft beslist om geen varkensvlees meer op het menu te plaatsen. Onaanvaardbaar, vindt de bevoegde schepen Iwein De Koninck, die wel benadrukte dat de beslissing niet om ideologische redenen genomen werd.

Schepen van Leefmilieu, Jeugd, Gezin en Kinderopvang Iwein De Koninck (CD&V) zegt dat de beslissing genomen is door een van de verantwoordelijken van de crèche, zonder het stadsbestuur of het managementteam te informeren. ‘Bij beslissingen met een politieke gevoeligheid, kan dat niet. Wij moesten daarover geïnformeerd worden en zouden het ook verboden hebben. De maatregel is dan ook meteen ingetrokken’, zegt de Aalsterse schepen.

Vlaams Belang brengt zaak naar buiten

Het was Vlaams Belang dat met het verhaal naar buiten kwam na een anonieme tip van het personeel van de crèche zelf. De bevoegde schepen viel zelf uit de lucht. Hij ontkende eerst nog, maar moest na onderzoek toch toegeven.

Het motief van de verantwoordelijken van de crèche was dat ze, als er varkensvlees wordt gegeven, telkens voor een alternatief menu moesten zorgen voor de kindjes met een moslimachtergrond. En dat zijn er nogal wat. 'In tegenstelling tot de hele commotie heeft het niets met zware politieke of ideologische ingevingen te maken, maar was het een puur praktische logistieke affaire door een langdurige afwezigheid van één van de personeelsleden', bevestigde De Koninck.

 'Kan klassieker als hesperolletjes met witloof niet?'

Door de maandenlange afwezigheid van de hoofdkok werd een jaar geleden beslist om in het menu-aanbod te schrappen, waardoor varkensvlees eruit ging. 'Men heeft geoordeeld dat dit een puur operationele kwestie was dat op de werkvloer zelf belist kon worden', aldus De Koninck, die in dat kader begrip opbrengt voor de situatie.

Omdat het betrokken personeelslid ondertussen al maanden terug aan de slag is, en de maatregel om het menu-aanbod te verminderen nog steeds van kracht blijkt, besliste De Koninck om deze week naar een oplossing te zoeken. 'Een klassieker zoals hesperolletjes met witloof, kan dat niet met het huidige personeel? We zullen de kosten en baten afwegen.'

Al vaker in het nieuws

Het is niet de eerste keer dat stedelijk kinderdagverblijf Oogappel het nieuws haalt. In 2014 werd er drugs gevonden op de grond. Van een stagiair, zo bleek. Alle kinderen werden toen in het ziekenhuis onderzocht om na te gaan of ze de drugs niet in hun mondje hadden gestopt. Dat bleek gelukkig niet het geval. De stagiair van 19 jaar kreeg later opschorting van straf.

En begin dit jaar raakte een meisje van 1 jaar oud met haar hoofdje gekneld tussen een houten poortje. De brandweer moest het kind bevrijden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig