Le Pen: ‘Frankrijk niet schuldig aan deportatie Joden’
Foto: AFP

Marine Le Pen, de voorzitster van het extreemrechtse Front National, wil dat de Fransen weer fier om hun land kunnen zijn. Daarom legt ze de verantwoordelijkheid voor de deportatie van 13.000 Joden in de Tweede Wereldoorlog bij de collaborerende regering van generaal Pétain.

De Franse extreemrechtse presidentskandidate Marine Le Pen krijgt veel kritiek voor haar opmerking dat niet Frankrijk, maar wel de toenmalige Franse regering verantwoordelijk is voor de het oppakken van 13.000 Joden in 1942. ‘Als er verantwoordelijken zijn, dan moeten die gezocht worden bij de regering die toen aan de macht was en niet bij La France’, zei ze gisteren in een debatprogramma op televisie.

Op 16 juli 1942 werden in Frankrijk, op vraag van de Duitse bezettende macht, 13.000 Joden opgepakt door Franse politieagenten en gendarmes. De meesten onder hen werden naar de kampen gedeporteerd en zijn nooit teruggekomen. Een op de drie waren kinderen.

In 1995 excuseerde de toenmalige Franse president Jacques Chirac zich voor de ‘zwarte uren’ in de geschiedenis van zijn land. Marine Le Pen, toen al voorzitter van het Front National, vond de uitspraken van Chirac toen al ongepast. Ze vond dat de president zijn schuld bij het Joodse electoraat wilde terugbetalen.

President Chirac was de eerste die de verantwoordelijkheid bij de Franse overheid legde. Tot dan toe was de officiële versie dat regering van de collaborerende maarschalk Pétain, die vanuit Vichy bestuurde, niet de vertegenwoordiger van Frankrijk was.

Op 23 april wordt in Frankrijk de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. Marine Le Pen zal volgens de peilingen de tweede ronde halen. Haar populariteit is mede te danken aan het feit dat ze afstand heeft genomen van de revisionistische uitspraken van haar vader, Jean-Marie Le Pen, die stichter van het Front National.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig