Steeds meer werklozen halen diploma via VDAB
Foto: BELGA

Steeds meer laaggeschoolde werkzoekenden halen via een speciale VDAB-opleiding toch nog hun diploma. 72 procent vindt daarna binnen de drie maanden werk.

Van de 220.000 werkzoekenden in Vlaanderen raken vooral de laaggeschoolden maar heel moeilijk weer aan de slag. De VDAB biedt daarom speciale cursussen aan zodat ze toch nog een diploma kunnen halen en sneller werk vinden.

Dat systeem begint zijn vruchten af te werpen. ‘In 2016 haalden 1.612 werkzoekenden hun diploma via de VDAB, twee jaar geleden waren dat er nog maar 1.014’, zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) op basis van cijfers van de VDAB.

Goedkoop is het systeem niet, want de VDAB neemt de kosten voor het inschrijvingsgeld en het lesmateriaal volledig op zich. Vorig jaar pompte de VDAB daardoor zo’n drie miljoen euro in de opleidingen. ‘Maar de opleidingen maken wel duidelijk het verschil, want 72 procent van de geslaagde cursisten vond al binnen de drie maanden werk’, zegt Bothuyne.

Heel onlogisch is dat niet, omdat de VDAB vooral inzet op knelpuntberoepen zoals verpleegkundigen en opvoeders. En wat opvalt: 70 procent van de cursisten zijn vrouwen. Bothuyne roept daarom op om de opleidingen verder uit te breiden. ‘Nu ligt de focus op de onderwijs- en de zorgsector, maar er zijn ook knelpuntvacatures in informatica of elektriciteit. We moeten ook onderzoeken of we het grote tekort aan ingenieurs niet kunnen opvangen met dit traject.’