Noodtoestand in Egypte uitgeroepen na aanslag
Foto: epa
Islamitische Staat voert de aanvallen in Egypte op. President Sisi heeft daarom de noodtoestand uitgeroepen.

De Koptische christenen in Egypte werden gisteren, toen ze Palmzondag vierden, zwaar getroffen. Bij twee bomaanslagen kwamen zeker 42 kerkgangers om en werden er honderd gewond. Beide explosies werden opgeëist door Islamitische Staat.

De eerste bom vernielde de kerk van Sint-Joris in Tanta, 60 km ten noorden van de hoofdstad Caïro. Kort nadien blies een zelfmoordterrorist zich op aan de ingang van de kathedraal van Sint-Marcus in Alexandrië, hoofdzetel van de Koptische paus. Tawadros was in de kerk ten tijde van de ontploffing, maar werd niet gewond.

De Kopten vormen zo’n tien procent van de bevolking en zijn de grootste christelijke minderheidsgroep in het Midden-Oosten. De katholieke paus Franciscus heeft plannen om Egypte later deze maand te bezoeken. Hij betuigde zijn medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers.

Sinaï

President Abdel Fattah al-Sisi riep gisteren de noodtoestand uit en stuurde het leger uit om in heel het land gevoelige plaatsen te beschermen.

Sisi, die na de staatsgreep tegen president Mohammed Morsi van de Moslimbroeders aan de macht kwam, maakte van de strijd tegen het islamistisch terrorisme zijn waarmerk. Desondanks lijkt IS zijn oorlog op te drijven, van sporadische aanvallen op leger en politie in de Sinaï tot bloedig sectair geweld in de steden.

In Europa ligt Sisi, die onlangs door de president Donald Trump in het Witte Huis werd ontvangen, onder vuur wegens gebrek aan respect voor de mensenrechten. (rtr)