Vlaanderen dreigt energiedoelstellingen 2020 niet te halen
Foto: Bart Dewaele

Zonder Langerlo dreigt Vlaanderen de groenestroomdoelstellingen voor 2020 niet te halen, én dreigt een jaarlijkse boete van 72 miljoen euro.

Zelfs mét de biomassacentrale van Langerlo zou het al een huzarenstukje geweest zijn de doelstellingen voor 2020 inzake hernieuwbare energie te halen. Zonder Langerlo (DS 8 april) kan Vlaanderen dat zo goed als zeker vergeten.

Vlaanderen dreigt energiedoelstellingen 2020 niet te halen
Vlaanderen dreigt energiedoelstellingen 2020 niet te halen

‘Zonder de grote biomassa-installaties wordt dat inderdaad zeer moeilijk’, zegt Johan Albrecht van het onderzoeksinstituut Itinera. ‘Dat is het gevolg van politieke keuzes.’

Albrecht vindt dat Vlaanderen beter meteen kan mikken op de doelstellingen van 2030 in plaats van die van 2020. ‘Dan hebben we 13 jaar de tijd. Het komt erop aan Europa een deftig plan voor te leggen.’ Hij raadt de politici ook aan vooral in te zetten op minder energieverbruik.

250.000 nieuwe installaties

De gevolgen van het wegvallen van Langerlo zijn groot omdat een biomassacentrale niet alleen een zeer grote productiecapaciteit heeft, maar ook constant stroom opwekt. Dat is niet het geval met zonne- en windenergie. Zonnepanelen leveren alleen stroom als de zon schijnt en voor windenergie moet het nog altijd waaien. In de praktijk levert een windmolen maar één derde van zijn theoretisch vermogen aan stroom.

Alleen al de centrale van Langerlo vormt het equivalent van alle zonne-installaties die gezinnen tot nu toe in België hebben geïnstalleerd. Zelfs als de gezinnen de komende 3,5 jaar – ditmaal zonder massale subsidies – evenveel capaciteit toevoegen als de afgelopen tien jaar (zo’n 250.000 installaties), zouden er ook nog eens meer dan 300 windmolens moeten bijkomen om Langerlo te vervangen.

Na het afschieten van de biomassa-centrale in Gent (Bee Power) zette de nieuwe minister van Energie, Bart Tommelein (Open VLD), alles op een nieuw Vlaams Energieplan 2020. Dat voorzag in 280 nieuwe windmolens tegen eind 2020 en op 6,4 miljoen nieuwe zonnepanelen. Tommelein was toen ambitieus, want het betekende dat particulieren 200.000 installaties zouden moeten bouwen én dat er ook grotere installaties nodig zouden zijn.

Op het kabinet-Tommelein is men karig met commentaar. ‘De minister werkt aan een nieuw energieplan’, zegt een woordvoerster. Wat dat plan inhoudt, is onduidelijk. Eerder zei Tommelein dat hij zowel op zonne-, wind- als warmte-energie mikt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig