‘Geloofwaardigheid van Staatsveiligheid ondergraven’
Hans Bonte: ‘De oproep van Homans is inciviek.’ Foto: belga

Hans Bonte (SP.A) vindt het ongehoord dat rapporten van de Staatsveiligheid uitlekken alsof het niets is. Straks komt in het Vlaams Parlement de commissie Bestuurszaken bijeen.

De manier waarop een rapport van de Staatsveiligheid over de moskeeën vorige week op alle redacties belandde, is meer dan een brug te ver, vindt Kamerlid Hans Bonte (SP.A). Hij wil dat de parlementaire opvolgingscommissie van het Comité I, waarvan hij zelf lid is, zo snel mogelijk bijeenkomt. ‘Het systematisch lekken van info van de Staatsveiligheid is een bedreiging voor de veiligheid en maakt ons kwetsbaar voor terrorisme. Het Comité I moet een onderzoek starten om na te gaan hoe geheime informatie misbruikt is voor politieke profilering. Als excellenties strafbare feiten pleegden, moet dat aan het licht komen’, zegt Bonte.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) schoot vorige week in actie tegen de Beringse Diyanet-moskee. Ze baseerde zich op het vermelde rapport, maar de Staatsveiligheid haastte zich om te zeggen dat het om Homans’ lezing van de feiten ging, niet de hunne.

‘Die publieke discussie over wat nu wel en niet in het rapport staat, ondergraaft de geloofwaardigheid van de Staatsveiligheid’, zegt Bonte. ‘De oproep van minister Ho-mans om dan maar het volledige rapport publiek te maken, is inciviek, want ze miskent dat de geheimhouding van ingewonnen informatie een essentiële vereiste is voor elke inlichtingendienst waar ook in de wereld.’

Bonte vraagt zich af hoe het rapport überhaupt bij Homans is terechtgekomen. Twee maanden geleden kletterde het al eens tussen Homans en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) omdat hij haar alleen had laten weten met welke moskeeën er geen problemen zijn. Homans wilde het volledige rapport, Geens antwoordde dat ze dat kon inkijken, maar niet zou krijgen.

In het Vlaams Parlement komt de commissie Bestuurszaken straks bijeen. Jaak Raes, het hoofd van de Staatsveiligheid vandaag meer tekst en uitleg geven. Ook minister Homans mag een reeks vragen verwachten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig