Nadat zijn derde ronde zaterdag met 75 slagen (+3) hem helemaal uit koers leek te slaan, zette Thomas Pieters (25) op de slotdag een geweldige prestatie neer: 68 slagen, ofte 4 onder par. Dat was goed voor een gedeelde vierde plaats in de eindafrekening. Eén ding is zeker: zijn naam is gemaakt.

De prestigieuze Masters winnen en het mythische groene jasje mee naar huis nemen, zat er gisteravond niet meer in voor de Belg. Daarvoor stond de Brit Justin Rose en de Spanjaard Sergio Garcia te ver voor. Maar Pieters, die zijn vierdaagse beëindigde met een totale score van 5 onder par, haalde bij zijn debuut wel de gedeelde vierde plaats. Daarmee deed Pieters even goed als vorige zomer op de Spelen in Rio. Ronduit straf. Héél straf.

Bloedstollend, zo was de strijd tussen Rose en Garcia om de eindtitel in de Masters. In de play-off en dus een rechtstreeks duel toonde Sergio Garcia zich het meest stressbestendig. De Spanjaard won de felbegeerde 'green jacket' en zijn eerste Major, na 74 (!) deelnames.

"Plaats in top vijf is mooi"

"Het is heel mooi dat ik in de top vijf eindig. Het is wel een beetje jammer dat ik op het einde nog een kansje liet liggen om wat meer druk te zetten bij de leiders", verwees Pieters naar zijn laatste twee holes, waar hij par noteerde. Onze landgenoot eindigde op vier slagen van winnaar Garcia.

Zonder een teleurstellende derde ronde (waar hij drie over par noteerde) had de 25-jarige Pieters nog hoger kunnen finishen dan plaats 4. "Ik ben wel blij met de manier waarop ik vandaag heb teruggevochten na mijn prestatie van gisteren. Dat was een slechte ronde met heel wat zwakke swings. Vandaag ging het veel beter, al was mijn einde een beetje teleurstellend", herhaalde de Antwerpenaar, die vorig jaar ook als "rookie" al hoge ogen gooide op de Ryder Cup.

Op de nieuwe wereldranking stijgt Pieters alvast negen plaatsen naar nummer 26, zijn hoogste notering ooit. De Amerikaan Dustin Johnson behoudt de eerste plaats, Sergio Garcia klimt van 11 naar 7.

"Het blijft gewoon golf"

Het toont nog maar eens wat voor een klasbak de Antwerpenaar is. De meeste spelers – hoe getalenteerd ook – hebben minimaal een ronde of tien nodig om de baan van de Augusta National Golf Club, misschien wel de moeilijkste baan ter wereld, iet of wat te leren kennen om een goed resultaat te kunnen neerzetten. Maar voor de Belgische nummer één lijkt het alsof hij er al jaren lid is.

Hij speelde welgeteld twee verkenningsrondjes voorafgaand aan het tornooi. Want hoewel hij de kans had om langs te gaan in het Amerikaanse Georgia om te gaan oefenen, verkoos hij om naar België af te reizen en het warme eigen nest op te zoeken. “Ja, het is een speciale golfbaan en ja, het is een speciaal tornooi, maar het blijft ook gewoon golf”, was de droge uitleg van Pieters. “Ik ga gewoon hetzelfde spelletje spelen als anders.”

Zelfzeker? Natuurlijk. Arrogant? Niet als je het waarmaakt en tot de allerlaatste hole meespeelt voor de zege op het meest prestigieuze golftornooi ter wereld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig