David Goffin (ATP 14) bezorgde België zondag de zege in de kwartfinale van de Davis Cup tegen Italië door Paolo Lorenzi (ATP 38) in drie sets (6-3, 6-3 en 6-2) huiswaarts te sturen. Na afloop keek hij al vooruit naar de halve finale tegen Australië. “De Australiërs hebben een heel sterk team. De favorietenrol lijkt me bij hen te liggen.”

“Ik heb gedaan wat ik moest doen”, legde Goffin na afloop uit. “Paolo speelt goed tennis, maar ik had de wapens in huis om dat te counteren. Ik had telkens een oplossing voor zijn slagen. Dat zorgde ervoor dat hij niet in zijn spel raakte.”

Het was alweer twee jaar geleden dat Goffin nog eens voor het beslissende punt zorgde in een Davis Cup-ontmoeting. “Het is voor mij de perfecte manier om het weekend te beëindigen”, bevestigde Goffin. “Spelen in zo’n ambiance als hier in de Spiroudôme en dan voor de overwinning kunnen zorgen, is echt fantastisch.”

Nu wacht voor de Belgen Australië in de halve finale (15-17 september). Net als in de kwartfinale, zal België het thuisvoordeel hebben en de ondergrond mogen kiezen. “Het is nog vroeg om daar al uitspraken over te doen”, aldus Goffin. Toch wierp hij al een voorstel op tafel. “Gravel ligt mij wel goed, terwijl dat minder natuurlijk is voor de Australiërs. Al kan tegenwoordig iedereen wel op elke ondergrond uit de voeten.”

“Vooral de vorm zal belangrijk zijn”, ging de Luikenaar verder. “De halve finale komt na een lange Amerikaanse tour. Het is afwachten of iedereen fit is en of aan de overkant Kyrgios erbij is. Maar ook zonder Kyrgios, zijn ze heel sterk. Ze hebben een goed koppel in het dubbelspel en er is ook nog Tomic. Ik zou niet zeggen dat wij favoriet zijn.”

Goffin gaat zich nu voorbereiden op het Masters 1.000-toernooi van Monte Carlo (15-23 april), zijn eerste graveltoernooi van het seizoen.