Goffin schenkt Belgen zege in Davis Cup
Foto: AP

David Goffin (ATP 14) heeft zondag België de overwinning bezorgd in de kwartfinale van de Davis Cup tegen Italië. Goffin klopte de Italiaan Paolo Lorenzi (ATP 38) na één uur en 53 minuten in drie korte sets (6-3, 6-3 en 6-2). De Luikenaar brengt de Belgen zo op een onoverbrugbare 3-1 voorsprong, waardoor België in de halve finale van de halve finale van de Wereldgroep van de Davis Cup. Nu wacht Australië, dat de Verenigde Staten met 3-2 klopte.

Vrijdag had België al een 2-0 voorsprong genomen na de zeges van Steve Darcis en David Goffin. Darcis klopte Paolo Lorenzi in vier sets (6-7 (3/7), 6-1, 6-1, 7-6 (7/4)), terwijl Goffin in drie sets (6-4, 6-3, 6-3) afrekende met Andreas Seppi. Zaterdag wonnen Simone Bolelli en Andreas Seppi voor Italië het dubbelspel. Zij rekenden in een spannende vijfsetter (4-6, 6-3, 6-4, 3-6 en 7-6 (8/6)) af met Ruben Bemelmans en Joris De Loore.

Goffin en Lorenzi namen het al één keer eerder tegen elkaar op. In 2014 veegde Goffin op het ATP-toernooi in Kitzbühel de vloer aan met Lorenzi. De Luikenaar won in twee korte sets (6-2 en 6-1) en stoomde door naar toernooiwinst.

In de halve finales van de Davis Cup nemen de Belgen het in eigen huis op tegen Australië, dat de Verenigde Staten klopte met 3-2.

David Goffin: “Goed weekend voor mij”

“Tegen Zwitserland was er meer stress mee gemoeid, want het ging om de vijfde wedstrijd”, zei Goffin meteen na de wedstrijd op het court. “Nu was Steve Darcis er nog, waren we nog in de problemen gekomen. We wisten dat Paolo Lorenzi niets zou weggeven, maar ik speelde goed genoeg. Het was een heel goed weekend voor mij. Ik begin ervaring te verwerven, en die heeft me geholpen in de twee wedstrijden.”

In de halve finales ontmoet België medio september Australië. “Dat is fantastisch, we krijgen nog een superduel in België. Na 2015 staan we opnieuw in de halve finales. We hebben nog tijd, maar hebben Australië al als mikpunt. We gaan ons goed voorbereiden.”

Lorenzi: “Goffin was gewoon beter”

Paolo Lorenzi (ATP 38) is er zondag niet in geslaagd Italië op gelijke hoogte te brengen met België in kwartfinale van de Davis Cup. Lorenzi verloor in drie sets (6-3, 6-3 en 6-2) van David Goffin. Daardoor waren de Belgen zeker van de overwinning.

“Het was een heel moeilijke match”, opende de 35-jarige Lorenzi na afloop. “Ik kreeg nooit echt greep op de partij, gewoonweg omdat David beter was. Ik ben daar niet door verbaasd. Om hem vandaag te verslaan, op deze ondergrond, moest ik hopen dat hij zijn beste niveau niet haalde. Maar dat was wel het geval. David is een heel sterke speler, op het niveau van een toptienspeler.”

Lorenzi stond vrijdag al drie en een half uur op het terrein tegen Steve Darcis, maar wilde dat niet als excuus zien. “Ik was niet moe voor de partij”, aldus Lorenzi. “Daar kan ik de nederlaag niet aan wijten. Ik was goed gerecupereerd.”

Italiaanse kapitein vindt dat België kwalificatie verdient

“Paolo heeft alles geprobeerd, maar Goffin presteerde gewoon erg sterk”, analyseerde Barazzutti de match die onze landgenoot in drie sets (6-3, 6-3 en 6-2) won tegen Lorenzi. “België heeft de kwalificatie voor de halve finales niet gestolen. Met Goffin en Steve Darcis hebben de Belgen twee talentvolle spelers in hun rangen, die het bovendien gewoon zijn om op hardcourt te tennissen. We hebben gisteren gezien dat België, ondanks de nederlaag, ook in het dubbelspel sterk voor de dag komt. Ik wil ook benadrukken dat de Belgische ploeg erg veel respect toonde voor zijn tegenstander.”

Italië kon in Charleroi niet rekenen op Fabio Fognini (ATP 28), zijn op papier sterkste speler. “Maar daar wil ik het niet over hebben”, aldus Barazzutti. “Het zou voor ons een goede zaak geweest zijn mocht hij gespeeld hebben, maar dat was nu eenmaal niet het geval.”

Vrijdag:

Steve Darcis (BEL) - Paolo Lorenzi (Ita) 6-7 (3/7), 6-1, 6-1, 7-6 (7/4)

David Goffin (BEL) - Andreas Seppi (Ita) 6-4, 6-3, 6-3

Zaterdag:

Ruben Bemelmans/Joris De Loore (BEL/BEL) -

Alessandro Giannessi/Simone Bolelli (Ita/Ita) 6-4, 3-6, 4-6, 6-3, 6-7 (6/8)

Zondag (14u30):

David Goffin (BEL) - Paolo Lorenzi (Ita) 6-3, 6-3, 6-2