IS eist verantwoordelijkheid op voor explosies in twee Egyptische kerken
Foto: AFP

Bij twee bomaanslagen op koptische kerken in Egypte zijn op Palmzondag minstens 36 mensen om het leven gekomen. In de stad Tanta sneuvelden 25 mensen, in de havenstad Alexandrië zijn intussen al 11 dodelijke slachtoffers geteld. De aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat, zo meldt het agentschap Amaq, dat banden heeft met de terreurorganisatie.

De eerste explosie deed zich omstreeks 10 uur voor tijdens een viering in de kerk Mar Girgis in Tanta, een stad aan de Nijldelta op ongeveer honderd kilometer van Caïro. ‘De explosie vond plaats op de eerste rijen, nabij het altaar, tijdens de mis’, meldde persverantwoordelijke Tarek Atiya van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vijfentwintig mensen overleefden de aanslag niet.

Enkele uren later was de kerk Mar Morcos in Alexandrië het doelwit. Een zelfmoordterrorist probeerde zich een weg naar binnen te banen, maar toen agenten hem tegenhielden, blies hij zichzelf op. Minstens elf mensen kwamen om het leven. Ook de koptische paus Tawadros II was er zondag aanwezig, maar volgens een verantwoordelijke van de Koptische Kerk had hij het gebouw reeds verlaten op het moment van de explosie.

Eind deze maand brengt paus Franciscus een bezoek aan Egypte. Hij bood zondag zijn diepe medeleven aan aan paus Tawadros II, de Koptische Kerk en de hele Egyptische natie. Het gaat om één van de zwaarste aanslagen op de Egyptische kopten in de voorbije jaren. De Koptisch-Orthodoxe Kerk in Egypte vormt de grootste christelijke minderheid in het Midden-Oosten. Ongeveer tien procent van de 92 miljoen Egyptenaren behoren tot de gemeenschap.

President Abdel Fatah al-Sisi heeft de nationale veiligheidsraad bijeengeroepen om de gevolgen van de aanslagen te bespreken. Premier Cherif Ismaïl veroordeelde de aanslagen en beklemtoonde ‘de vastberadenheid van de staat om dergelijke terreurdaden te verhinderen en de wortels van het donkere terrorisme uit te roeien’. Ook al-Ahzar, de prestigieuze universiteit van de soennitische islam in Caïro, veroordeelde ‘de laffe terreurdaad’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig