Uitspraken Demir ‘onaanvaardbaar’
Foto: BELGA

Zuhal Demir, de nieuwe staatssecretaris voor Gelijke Kansen, haalt in een interview in De Zondag scherp uit naar de CD&V. Ze verwijt partijvoorzitter Wouter Beke ‘moslims te zien als kiesvee’. Premier Michel noemt haar uitspraken ‘deloyaal’ en ‘onaanvaardbaar’. CD&V-voorzitter Wouter Beke noemt de uitlatingen ‘onfatsoenlijk’.

Demir baseert haar stelling op een aantal uitspraken van CD&V-ers. ‘Mieke Van Hecke die zegt dat haar partij de enige optie is voor moslims. Of in Genk: CD&V-burgemeester Wim Dries en zijn schepen van Turkse afkomst Ali Caglar die twee jaar geleden op de eerste rij staan te applaudisseren voor Erdogan. Diezelfde schepen zei onlangs zelfs dat de persvrijheid er in Turkije op vooruitgaat. Denk je dat Wouter Beke die man terugfluit? Helemáál niet’, luidt het in De Zondag. Ook het feit dat CD&V-parlementslid Veli Yüksel niet wou weten van de herdenking van de Armeense genocide en hiervoor niet op de vingers werd getikt door Beke, krijgt kritiek.

‘Alles in ruil voor stemmen’

‘Ik vind dat niet gezond. Alles kan in ruil voor stemmen. Dat is onverantwoorde politiek. Politici moeten de democratische waarden onderschrijven. Ik wil de Vlamingen waarschuwen: CD&V is de nieuwe moslimpartij’, zegt de N-VA-politica over haar coalitiepartner in de federale regering.

‘Deloyaal’

Premier Charles Michel heeft staatssecretaris Zuhal Demir zondag onmiddellijk tot de orde geroepen, naar aanleiding van het interview. ‘De premier reageerde fel in zijn telefoontje naar de staatssecretaris’, zegt zijn woordvoerder. ‘De woorden die ze gebruikt, zijn deloyaal en onaanvaardbaar binnen de coalitie. De premier tolereert deze houding absoluut niet.’

Strategie

In een korte reactie aan de VRT liet ook CD&V-voorzitter Wouter Beke verstaan dat hij niet gediend was van de uitspraken van Demir. ‘Weinig respectvol’, ‘onfatsoenlijk’ en ‘de grenzen voorbij’, zei hij. ‘Onaanvaardbaar’, vindt hij, ‘voor een staatssecretaris die deel uitmaakt van de coalitie en het beleid hoort uit te voeren.’ Beke – die publieke excuses verwacht – ontwaart ook een strategie van de N-VA die volgens hem ‘in toenemende mate de polarisatie opzoekt’.

Ook op zijn eigen website reageert Beke fel. ‘Dat de fatsoensgrenzen bij sommigen rekkelijk zijn, had ik ook al even door. Maar de bodem lijkt nu echt weggeslagen. Met uitspraken die Filip Dewinter zouden laten blozen’, schrijft hij daar. ‘Stilaan wordt de keuze wel erg duidelijk. Tussen zij die maar 1 doel hebben: mensen tegen elkaar opzetten. En zij die gaan voor een samenleving waar alle mensen van goede wil een plaats hebben. Zelfs mensen die vergeten zijn wat de betekenis van fatsoen en respect inhoudt.’

CD&V’er Veli Yüksel liet via Twitter verstaan dat hij de uitspraken van Demir ‘een staatssecretaris onwaardig’ vindt. ‘Gemeenschappen tegen elkaar opzetten, dat is niet wat je verwacht van minister Gelijke Kansen’, schrijft hij.

Unia

Het is niet de eerste keer dat Demir scherp uit de hoek komt. Zo haalde ze kort na haar aantreden als staatssecretaris uit naar het centrum voor gelijke kansen Unia, dat volgens haar te veel focust op één grond van discriminatie, met name afkomst. Die heisa heeft echter ook een positief gevolg gehad, zegt Demir in De Zondag. ‘Het aantal meldingen over diverse gronden van discriminatie is nu sterk verhoogd: van 55-plussers, van mensen met een handicap, van mensen met hiv, ... Per dag komen er bijna twee keer zoveel meldingen binnen dan voordien. Dat betekent dat de Belg de weg gevonden heeft. Dat is wat ik verwacht van Unia: dat iederéén er terechtkan. En zo wordt ook het perceptieprobleem opgelost.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig