De man die ervan verdacht wordt gisteren met een vrachtwagen te zijn ingereden op winkelende mensen in Stockholm, is een 39-jarige Oezbeek die bekend was bij de inlichtingendiensten. Dat heeft de Zweedse politie bevestigd. De speurders zijn ervan overtuigd dat ze de dader hebben, maar sluiten niet uit dat er nog handlangers rondlopen. Een 'apparaat' dat in de vrachtwagen werd gevonden, wordt nog onderzocht op explosieven.

Op een persconferentie toonde de politie gisteren een foto van een persoon ‘met wie ze in contact wilden treden’. Het ging om een man met een donkergroene jack, een zwarte broek en een grijs T-shirt. Daarna werd een man gearresteerd in Marsta, 40 kilometer ten noorden van Stockholm. Een politiepatrouille had de man tegengehouden omdat hij zich 'op een manier gedroeg die hem interessant maakte' en omdat hij op de man van de beelden leek.

Het gaat om een 39-jarige man uit Oezbekistan, bevestigde Dan Eliasson, het hoofd van de Zweedse nationale politie, vanmiddag. Die werd aangehouden op verdenking van een terroristische misdaad in de vorm van moord. 'De arrestant maakte geen deel uit van een lopend politieonderzoek, maar hij kwam eerder al wel voor in gegevens van onze inlichtingendiensten.'

'Niets wijst erop dat we de verkeerde persoon hebben opgepakt', aldus Eliasson nog. 'Maar we kunnen nog steeds niet uitsluiten dat meer mensen betrokken zijn.'

'Niet uitgesloten dat er nog handlangers rondlopen'
Foto: REUTERS

Na de arrestatie van de hoofdverdachte werd gisteravond nog een tweede man opgepakt in Hjulsta, in het noordwesten van Stockholm. Politiebronnen verklaarden aan lokale media dat hij banden had met de eerste man die opgepakt werd, maar dat werd nog niet officieel bevestigd.

Explosieven gevonden?

Eerder vanochtend meldde de Zweedse tv-zender SVT dat de Zweedse politie een handgemaakte bom zou aangetroffen hebben in de vrachtwagen. Volgens SVT bevond de niet ontplofte bom zich in een zak die in de gestolen vrachtwagen lag. 'We hebben in het voertuig, aan de bestuurderskant, een apparaat gevonden dat er niet thuishoort. We weten nog niet of het een bom of een ontvlambare substantie is', reageerde Eliasson. 'Er is een onderzoek aan de gang om te bepalen of het om een klassieke bom gaat of om iets anders.'

Zes gewonden verlaten ziekenhuis

Vrijdag rond drie uur lokale tijd reed een grote biertruck in op mensen en ramde de gevel van het warenhuis Åhléns op de Drottninggatan, een winkelstraat in het centrum van de Zweedse hoofdstad. De vrachtwagen was gestolen tijdens het bezorgen van bier bij een lokale kroeg.

De voorlopige balans van de aanslag staat op vier doden en vijftien gewonden. Negen gewonden, onder wie één kind, zijn er ernstig aan toe, de rest mocht ondertussen het ziekenhuis verlaten.