Al 15 passagiers mochten vrijdag vliegtuig of trein niet nemen
Foto: Mediahuis

Vijftien reizigers die vrijdagmorgen met het vliegtuig of met de hogesnelheidstrein wilden vertrekken, zijn door de verstrengde politiecontroles tegengehouden. Een van hen moest nog een gevangenisstraf uitzitten en is ter beschikking gesteld van het parket.

Sinds vrijdagmorgen worden verscherpte controles gehouden op alle passagiers die van of naar een niet-Shengenland reizen. De identiteit van alle passagiers wordt door de politiecomputers gehaald om na te gaan of ze iets op hun kerfstok hebben of geseind staan.

‘Vrijdagmorgen zijn al meteen vijftien mensen tegengehouden. Een van hen moest eigenlijk in de gevangenis zitten’, zegt Peter De Waele van de federale politie. De man is ter beschikking gesteld van het parket.

Andere passagiers die hun reis in het water zagen vallen, stonden administratief geseind. Drie zijn tegengehouden in Brussel-Zuid waar ze de hst wilden nemen, twaalf op Brussels Airport.

Rijbewijs ingetrokken

De federale politie wijst erop dat wie vergeet of nalaat om een adresverandering te melden of die zijn rijbewijs niet heeft ingeleverd terwijl hij door de politierechter veroordeeld tot een rijverbod, mogelijk tegengehouden wordt en niet op reis mag vertrekken.

‘Als de wijkagent verschillende keren aan de deur komt en moet vaststellen dat je niet meer op je officieel adres woont, kan de wijkagent je administratief laten signaleren. Hetzelfde geldt wanneer de wijkagent er niet in slaagt je een rijverbod, opgelegd door een politierechter, te bezorgen omdat je altijd afwezig bent omdat je verhuisd bent naar een onbekend adres. Kom je dan in de luchthaven of een internationaal treinstation, riskeer je zware problemen’, waarschuwt Peter De Waele van de federale politie.

Ook wie kroongetuige is in een gerechtelijk onderzoek en weigert om in te gaan op een uitnodiging om verhoord te worden, staat mogelijk geseind en mag geen vliegtuig nemen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig