Alles wijst erop dat de truck die op mensen is ingereden in het centrum van Stockholm een terreurdaad is, zegt de Zweedse premier Stefan Lofven. Hij zegt dat haat nooit de waarden van Zweden zullen ondermijnen.

Deze namiddag reed een vrachtwagen in op mensen in een winkelstraat van de Zweedse hoofdstad. Vier mensen kwamen om en vijftien anderen raakten gewond, zegt de politie. Een verdachte is opgepakt.

‘Zweden is aangevallen’, zegt de premier. ‘Dat wijst op een terreurdaad.’

Hij spreekt de bevolking toe. 'Het doel van terrorisme is democratie ondermijnen. Maar daar zal ze nooit lukken. Dit soort acties zullen nooit slagen. (...) Onze boodschap is duidelijk: jullie kunnen ons niet verslaan. Jullie kunnen onze levens niet bepalen. Jullie kunnen nooit winnen.'

Daarna heeft de premier een kaars aangestoken en een bos bloemen neergelegd bij de plek van de aanslag. 

Koningshuis

De Zweedse koning heeft zijn medeleven betuigd met de slachtoffers en nabestaanden. ‘Ik en de hele koninklijke familie hebben met verslagenheid de aanslag van deze middag in Stockholm vernomen. Wat er precies gebeurd is, is nog niet duidelijk. Maar onze gedachten gaan nu al uit naar de getroffenen en hun families.’

De voorbije tijd zijn verschillende aanslagen met voertuigen die op mensen inrijden gebeurd. Op 22 maart reed een man in op voetgangers op Westminster Bridge in Londen. Terreurgroep IS claimde ook de verantwoordelijkheid de aanslagen in Nice in juli 2016 in en Berlijn in december datzelfde jaar.