Wereldtop petanque komt naar Gent
Enkele bewoners spelen een spelletje petanque aan de Rabot-torens in Gent. Foto: katrijn van giel

Van 13 tot 16 april vindt in de Gentse Topsporthal Vlaanderen het WK petanque plaats. Vijftig teams uit 49 landen nemen het dan tegen elkaar op. Regerend wereldkampioen Claudy Weibel moet de Belgische driekleur verdedigen.

Achter de Topsporthal werd al 75 ton dolomiet geleverd om vanaf zondag (9 april) 26 pistes op het binnenplein aan te leggen. Vanaf komende woensdag strijden 50 teams uit 49 landen om de titel van wereldkampioen. België levert acht deelnemers, de overige 48 landen leveren telkens teams van vier deelnemers. Op Australië en Zuid-Amerika na, komen die uit alle werelddelen, tot Maleisië toe.

‘Traditioneel wordt petanque gespeeld in teams van drie spelers met 1 reserve, vandaar de benaming “triplette”’, zegt Corey Lapaige (Petanque Federatie Vlaanderen). ‘Sinds 2015 heeft men ook al de ‘Singles’-disciplines toegevoegd. Op het WK in Gent maken nu ook de ‘Doubles’ en ‘Doubles Mixed’ hun debuut. Er zal dus worden gespeeld in teams van 2 personen (Doubles) en gemengde teams (Doubles Mixed), een echte primeur.’ Naast de nieuwe titels kan men ook strijden voor de wereldtitel bij de ‘Singles Ladies’ en de ‘Singles Men’.

De nieuwe disciplines zijn door de Fédération International de Pétanque et Jeu Provençal (FIPJP) toegevoegd aan het WK om als demonstratiesport te kunnen worden opgenomen op de Olympische Spelen van 2024.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in