De Henegouwse dierentuin Pairi Daiza heeft de hoorns van zijn neushoorns gereduceerd uit angst voor stropers. Het dierenpark nam de maatregel omdat stropers eerder dit jaar een neushoorn in de Parijse dierentuin doodden voor zijn hoorn. Vrijdag zijn de hoorns, die in maart al werden ingekort, verbrand.

Pairi Daiza besliste in maart al om de hoorns in te korten. De beslissing kwam er al enkele uren nadat op 6 maart stropers in Frankrijk een vierjarig dier ombrachten voor zijn hoorn, een scenario dat het dierenpark kost wat kost wilde vermijden.

Pairi Daiza kort hoorns van neushoorns in
De hoorns werden vanmorgen verbrand Foto: BELGA

Het inkorten van de hoorn is pijnloos. Zoals onze nagels en haren bevat de hoorn van een neushoorn keratine, en groeit die dus steeds terug. Naargelang de situatie in de toekomst kan de procedure worden herhaald zonder de teruggroei van de hoorn in gevaar te brengen. Vele nationale parken in Afrika passen deze techniek al jaren toe en beschouwen dit als de meest efficiënte methode om de soort te beschermen tegen stroperij.

Vrijdag werden de hoorns verbrand. ‘We hebben ze vernietigd omdat we het ontoelaatbaar vinden dat schurken geld kunnen verdienen met de verkoop ervan’, zegt Eric Domb, ceo van het dierenpark.

De hoorn zou een afrodisiacale werking hebben en helpen in de behandeling van kankers, wat hem tot een gegeerd product maakt op de zwarte markt - tot 60.000 dollar per kilo. In Zuid-Afrika werden vorig jaar meer dan 1.000 neushoorns gestroopt.

De inval in Parijs was een primeur voor Europa, maar eerder waren er al een reeks hoorndiefstallen in musea over heel Europa.