Turkse Nederlanders mogen Turkije niet uit
Foto: AP

Een aantal Turkse Nederlanders mogen Turkije niet meer verlaten vanwege een uitreisverbod. Dat bevestigt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat onder meer over mensen die zich kritisch uitlaten over president Erdogan.

Volgens het Nederlandse ministerie gaat het om tien mensen die worden verdacht banden te hebben met de Gülenbeweging. Erdogan verdenkt de Turkse geestelijke Fethullah Gülen achter de mislukte coup te zitten van vorige zomer. Het uitreisverbod werd als gevolg van die coup opgezet, en is volgens het ministerie geen rechtstreeks gevolg van de diplomatieke rel van vorige maand. Toen werd de Turkse minister Kaya uitgezet uit Nederland. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt een oplossing voor het probleem. Het heeft contact met de Turkse autoriteiten. De mensen die vastzitten zouden hulp kunnen krijgen van de Nederlandse ambassade in Turkije.

Volgens NOS zouden ook zeker tien Duitsers vastzitten. Buitenlandse Zaken in België heeft voorlopig geen weet van Belgische Turken die vastzitten.

Reacties
Partijen in de Tweede Kamer vinden het zorgwekkend dat een tiental Turkse Nederlanders wordt vastgehouden in Turkije. 'We moeten mensen die weg willen zo spoedig mogelijk het land uitkrijgen', zegt Sadet Karabulut (SP) donderdag. Gezien het feit dat de rechtsgang in Turkije zeer gebrekkig is, is het 'heel zorglijk'.

GroenLinks vindt het onacceptabel en wil van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders weten hoe hij deze mensen uit hun penibele situatie helpt. 'Beperking van hun bewegingsvrijheid gaat in tegen de Turkse en de Nederlandse wet zolang ze nergens voor aangeklaagd zijn. Nederland moet pal staan voor de vrijheid van alle Nederlanders om terug naar huis te kunnen gaan', aldus Bram van Ojik.

Volgens Raymond Knops (CDA) toont het opnieuw aan dat Turkije de rechtstaat met de voeten treedt. 'Dit is pure machtspolitiek van (president) Erdogan over de rug van mensen die feitelijk gegijzeld worden.'

'Het is een zeer kwalijke stap van Turkije', zegt Sjoerd Sjoerdsma (D66). 'Turkse Nederlanders landarrest geven zonder dat er sprake is van een aanklacht of een juridische procedure is willekeur en het ontregelt het hele leven van deze mensen die Turkije niet meer kunnen verlaten en zich dagelijks moeten melden.' PvdA'er Kirsten van den Hul vindt dat het wederom aantoont 'dat in het Turkije van Erdogan vrijheden onder druk staan. De PvdA wil dat de regering zich maximaal inzet voor de vrijheid van deze Nederlanders'.

Inmiddels heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken persoonlijk het uitreisverbod van de Turkse Nederlanders 'op hoog politiek niveau' aangekaart in Turkije. 'Ik wil dat de mensen in kwestie snel duidelijkheid krijgen en desgewenst naar Nederland kunnen'', laat hij donderdag weten. Volgens hem wordt op verzoek van de mensen die het aangaat, door Buitenlandse Zaken 'in discretie' aan een oplossing gewerkt. 'We doen er uiteraard alles aan om deze mensen bij te staan. Het is onderwerp van gesprek met de Turkse autoriteiten. Het ministerie brengt de situatie van deze Nederlanders voortdurend onder de aandacht.'
Bijna alle mensen die niet weg kunnen zouden betrokken zijn bij de Gülen-beweging. Die wordt door de Turkse regering ervan verdacht achter de mislukte staatsgreep te zitten.

‘Centrum van nazisme’

Donderdag haalde Erdogan opnieuw zwaar uit naar Europa. Tijdens een toespraak noemde hij Europa ‘een continent dat aan het wegrotten is’ en ‘het centrum van het nazisme’.

‘Europa heeft ons niets meer te zeggen. Ons niet, en ook niemand anders. We hebben te maken met een continent dat aan het wegrotten is’, zei hij Balikesir, in het noordwesten van Turkije.

‘Racistische partijen doen de Europese leiders en regeringen uit hun hand eten’, ging Erdogan verder. ‘Europa is niet langer het centrum van de democratie, van de mensenrechten en van de vrijheid, maar van de onderdrukking, het geweld en het nazisme.’

Analisten gaan ervan uit dat Erdogan met zijn uithalen naar Europa het ongenoegen wil aanboren dat ontstaan is nadat verschillende EU-landen verkiezingsmeetings met Turkse politici verboden hebben. Op 16 april wordt in Turkije een referendum gehouden over een uitbreiding van de presidentiële macht. De stemmen van buitenlandse Turken zouden daarin de doorslag kunnen geven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig