Tom Boonen is klaar voor de Hel (en erna): “Maandag zal ik de grootste kater uit mijn carrière hebben”
Foto: BELGA

Tom Boonen heeft zijn laatste persconferentie, voorafgaand aan een profkoers, achter de rug. De kopman van Quick-Step Floors neemt zondag afscheid in Parijs-Roubaix en liefst doet hij dat in stijl, met een zege. En daarna? “Wel maandag zal ik ongetwijfeld de grootste kater uit mijn carrière hebben”, grapte hij. “Dan zal ik triest zijn. Maar dat ben ik altijd als ik een kater heb.”

Volg hier al het nieuws over Parijs-Roubaix!

De belangstelling voor Boonen was enorm op zijn laatste persconferentie in Wielsbeke, in de showroom van Unilin, de zetel van de hoofdsponsor van het Quick-Step Cycling team. Tientallen camera’s, heel wat journalisten om Boonen voor de laatste keer aan het woord te horen. Boonen zelf bleef er rustig onder.

“Natuurlijk ben ik niet meer de Tom Boonen van enkele jaren geleden”

“Het is nu al een paar weken dat er heel wat te doen is rond mijn afscheid, vandaag is dat niet anders en zondag zal het weer zo zijn. Het was fijn gisteren in de Scheldeprijs, dat was toch speciaal voor mij als Antwerpenaar en Kempenaar, te koersen voor eigen volk. Zelf ligt de focus bij mij op Roubaix en ik voel me goed.”

“Ik heb de conditie te pakken die ik wilde hebben en ben beter dan vorig jaar toen het echt een race tegen de klok was om op tijd klaar te zijn voor Roubaix. Natuurlijk ben ik niet meer de Tom Boonen van enkele jaren geleden, maar ik ben zo goed als ik kan zijn op mijn leeftijd en ik heb vertrouwen. Zondag wil ik graag winnen, dat moet ik niet onder stoelen of banken steken. Ik ben daar altijd eerlijk in geweest en ik besef ook dat ik het niet cadeau zal krijgen. Voor mij is het een speciale Roubaix, maar voor de andere jongens in het peloton is het een Roubaix als alle andere. Ik denk niet dat ze bezig gaan zijn met mijn afscheid en anders gaan koersen.”

Tom Boonen is klaar voor de Hel (en erna): “Maandag zal ik de grootste kater uit mijn carrière hebben”
Foto: BELGA

Al zullen alle ogen wel op hem gericht zijn. Is hij niet bang dat iedereen op zijn wiel zal rijden? “Dat is andere jaren ook het geval. Dan word ik ook geviseerd.”

“De tactiek is altijd dezelfde”

Vreest hij dan geen situatie waarin hij met een groepje vooruit is, iemand wegspringt en de anderen hem het gat willen laten dichten? Voor hem is het immers de laatste kans. “Neen, niet echt. Ik heb nog al zo’n momenten gehad. Ja, ik wil winnen, maar er zijn nog renners die Roubaix willen winnen en nog nooit gewonnen hebben. Je kan daar veel over zeggen vooraf, maar uiteindelijk zal de koers dat zelf uitwijzen. In een ideaal scenario kom ik alleen aan, maar ik vrees dat we met een groepje zullen finishen.”

“Ik voel me goed, de ploeg is sterk. De tactiek is altijd dezelfde: we willen de wedstrijd niet ondergaan, maar in handen nemen. Ik krijg zeven ploegmaten in steun, dat is toch wel bijzonder en geeft me vertrouwen. De mogelijkheid om te winnen is er echt en ik hoop dat ik hem kan vangen, die vijfde kassei. Dan zou ik een heel grote droom realiseren door op een hoogtepunt te stoppen.”

“Natuurlijk zullen er momenten zijn dat ik de koers mis en ook momenten dat ik blij ben dat ik er vanaf ben. Ik ga met pensioen, het is tijd voor iets nieuws en er wachten mij nieuwe dingen. Ik kijk daar ook naar uit.”

Vrijdag doet Boonen nog de verkenning met de ploeg, daarna trekt hij naar Compiègne voor de presentatie op zaterdag en zondag rijdt hij zijn laatste koers.

Yves Lampaert: “Wielergeschiedenis schrijven met Tom”

Yves Lampaert start zondag in zijn derde Parijs-Roubaix. De 25-jarige renner van Quick-Step Floors is één van de zeven renners die Tom Boonen naar zijn vijfde kassei moet loodsen. “Ik wil Tom daar graag aan helpen”, zegt hij. “Zondag ben ik niet echt bezig met een persoonlijk resultaat, maar wil ik meeschrijven aan een stukje wielergeschiedenis met Tom.”

De winnaar van Dwars door Vlaanderen eindigde in de Ronde van Vlaanderen op een 36e stek. Zijn ploegmaat Philippe Gilbert reed met een lange solo naar de overwinning. “Fenomenaal wat hij daar uit zijn benen schudde”, blikte Lampaert nog even terug. “Zelf heb ik redelijk wat pech gekend onderweg. Ik ben nog blij dat ik uiteindelijk in een groepje kwam waarmee we streden voor plek 25. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar ik kwam van heel ver terug en mijn conditie is echt goed. Daar mag ik tevreden over zijn.”

Tom Boonen is klaar voor de Hel (en erna): “Maandag zal ik de grootste kater uit mijn carrière hebben”
Foto: TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

Zondag start hij in zijn derde Helleklassieker. Eerder liet de West-Vlaming al mooie dingen zien in Parijs-Roubaix. In 2015 werd hij bij zijn tweede deelname zevende. “Ooit wil ik die koers winnen. Parijs-Roubaix is mijn lievelingskoers en ligt me beter dan de Ronde van Vlaanderen. Mijn tijdrijderscapaciteiten komen er iets beter tot zijn recht. Deze laatste wedstrijd met Tom ben ik, net als alle andere renners van de ploeg, supergemotiveerd om hem aan die vijfde kassei te helpen. Voor mij telt zondag het collectief. Tom is onze kopman en in het ideale scenario wint hij zondag, maar we weten ook dat in Parijs-Roubaix veel fout kan lopen. Dan is het goed om weten dat je een sterke ploeg achter de hand hebt. Er zijn nog veel andere jongens goed in vorm, zoals Terpstra, Stybar en Trentin en zelf ben ik ook nog in goede doen. We hebben meerdere pionnen waarmee we kunnen spelen, maar we hopen wel op Tom.”

Tom Boonen is klaar voor de Hel (en erna): “Maandag zal ik de grootste kater uit mijn carrière hebben”
Foto: BELGA
Tom Boonen is klaar voor de Hel (en erna): “Maandag zal ik de grootste kater uit mijn carrière hebben”
Foto: BELGA
Tom Boonen is klaar voor de Hel (en erna): “Maandag zal ik de grootste kater uit mijn carrière hebben”
Foto: BELGA