Unizo deelde al 471 ‘Handmade in Belgium’-labels uit
Foto: VUM

Al 471 Belgische ondernemers kregen het kwaliteitslabel ‘Handmade in Belgium’ (HIB) uit handen van zelfstandigenorganisatie Unizo. Bovendien zitten nog eens 52 aanvragen in de pijplijn, zo blijkt donderdag uit een navraag bij Unizo. Het label viert deze maand zijn vierde verjaardag.

De Handmade in Belgium-labels worden enkel uitgereikt aan kleinschalige ondernemers met maximaal 20 werknemers. Een ‘substantieel onderdeel’ van het assortiment moet zelfgemaakt zijn, waarvan zeker de helft met de hand.

‘Het belangrijkste criterium is dat het product de ‘handtekening van de maker’ draagt, een soort ‘personal touch’, waardoor het verschil gemaakt wordt met industriële productie. Bij een bakker gaat het dan bijvoorbeeld om het soort bloem dat gebruikt wordt, over de smaak van het product’, legt Sofie De Ville, adviseur HIB bij Unizo, uit.

Unizo krijgt jaarlijks ongeveer 150 aanvragen voor een HIB-label, zegt De Ville. Dat aantal blijft al enkele jaren min of meer stabiel. Alle kandidaten worden grondig gescreend, en mogen zich onder meer aan een bedrijfsbezoek verwachten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig